4 yıl sonra Brüksel’de gerçekleşen Türkiye Avrupa Birliği Ortaklık Konseyi toplantısında, yaşanan ağır insan hakları ihlallerine vurgu yapılmasına ragmen, diyaloğa devam kararı alındı.
Toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB adına Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı. Toplantıda insan hakları ihlalleri, terörle mücadele, Gümrük Birliği, göç, enerji, vize serbestisi ve güvenlik konuları müzakere edildi.
MOGHERİNİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ SIRALADI
Taraflar toplantı sonrası basının karşısına çıktı. Sözlerine ”Toplantı çok verimli ve samimi geçti.” diyerek başlayan Mogherini, Türkiye’de yaşanan insan hakları ihallerini sıraladı. Mogherini hakim ve savcıların işten atılmasının hukukun bağımsızlığı ve tarafsızlığına tehdit oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca tutuklanan kişilere yönelik davaların çoğunda kesin kanıt olmadan işlem yapıldığını söyledi. Mogherini,insan hakları ve yargı bağımsızlığına dair AB standartlarına atıf yaptı.
ÇAVUŞOĞLU: BİZDE YARGI BAĞIMSIZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Mogherini’ye cevap verdi. “Yargı Türkiye’de bağımsız. Hukuk yolları herkese açık.” diyen Çavuşoğlu, OHAL’in geride kaldığını söyledi. Müzakereler kapsamında fasılların açılmasını beklediklerini yineleyen Türk Dışişleri Bakanı, AB’yi Türkiye’ye karşı iki yüzlü davranmakla suçladı.
Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısına, AB dönem başkanı Romanya katılmadı. Bu kararın, Brüksel’in tercihi olduğu kaydediliyor.