YENİ ZELANDA SALDIRGANI TÜRKİYE’DE 46 GÜN KALMIŞ

Yeni Zelanda’da camileri hedef alarak onlarca kişiyi öldüren ve yaralayan 28 yaşındaki Brenton Tarrant’ın Türkiye’yi ziyaret ettiği ortaya çıktı. Tarrant’ın birçok Balkan ülkesine giriş çıkış yaptığı da belirlendi.

TRT World kanalına konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, saldırganın iki kez Türkiye’ye geldiğini söyledi. Tarrant’ın 2016 yılında 17 – 20 Mart arasında kısa süreli kaldıktan sonra, 13 Eylül’de ikinci kez gelip 43 gün kaldığını kaydeden yetkili, “Şu anda teröristin ülke içindeki hareketlerini ve kurduğu temasları araştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

4 AY ÖNCE BULGARİSTAN’A GELMİŞ

Saldırganın Bulgaristan başta olmak üzere birçok Balkan ülkesine giriş çıkışının olduğu tespit edildi. Bulgar medyasında yer alan habere göre, 9 Kasım 2018’da Dubai’den hava yoluyla Sofya’ya gelen 28 yaşındaki Tarrant, 6 gün sonra bir araç kiralayıp Sofya’dan ayrılmış. Kayıtlarda saldırganın Bükreş üzerinden Macaristan’a geçtiği yer alıyor.

2 GÜNDE 4 ÜLKE GEZMİŞ

Yine Bulgar medyasında saldırganın 2016 yılı sonunda 2 günlük Balkan turu yaptığı bilgisi de yer alıyor. Tarrant’ın 28-30 Aralık tarihlerinde Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ ve Bosna-Hersek’i içine alan bir turistik geziye katıldığı belirtiliyor.

ÇALAN ŞARKI SIRP ÇETNİKLERE AİT

Brenton Tarrant’ın saldırıyı gerçekleştirmek üzere camiye doğru ilerlediği sırada araçta dinlediği şarkılardan birinin sözlerinin Sırpça bir Çetnik şarkısı olması dikkati çekiyor.

Bu arada Avrupa seyahati sırasında aşırı sağcı gruplarla görüştüğü belirlenen Tarrant’ın bu saldırıyı 2017’de gerçekleştirdiği Avrupa ziyaretinden sonra planlamaya başladığı kaydediliyor.