Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınmasını öneren kararı, Strasbourg’daki genel kurul oturumunda kabul edildi. Parlamento, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin de insan hakları ve temel haklara saygı koşuluna bağlanmasını talep ediyor.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki katılım müzakerelerinin askıya alınması önerisinde bulunan kararı Strasbourg’daki genel kurulda oylandı. Oylamaya katılan 622 parlamenterden 370’i karar lehinde, 109’u ise karar aleyhide oy kullandı. 143 parlamenter çekimser kaldı.
Nihai oylama öncesi Hristiyan Demokrat, aşırı sağcı ve AB karşıtı gruplar tarafından, müzakerelerin ”askıya alınması” yerine ”tamamen sonlandırılmasını” isteyen ve ayrı ayrı hazırlanan ve oylanan üç değişiklik önergesi ise oy çokluğuyla reddedildi.
Rapor, Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan ve üye adayı ülkelerle müzakereleri yürüten Avrupa Komisyonu’na Türkiye’nin katılım sürecinin askıya alınması çağrısı yapıyor.
AP Türkiye raportörü, Hollandalı sosyal demokrat parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporda, bu karara gerekçe olarak, Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti alanlarındaki ”gerileme” ve son anayasa değişikliğinin mevcut haliye yürürlüğe girmiş olması gösteriliyor.
Karar AP’nin 2014-2019 yasama döneminin son Türkiye kararı olma özelliğine sahip. 26 Mayıs’ta yapılacak AP seçimleri sonrası oluşacak yeni AP’nin Türkiye’yle ilişkilerine zemin oluşturacak. Seçimlerde, anketlerin öngördüğü gibi aşırı sağcı, popülist ve AB karşıtı partilerin zemin kazanması halinde, bugün kabul edilen kararın siyasi ağırlığının öngörülenden daha fazla olacağı yorumları yapılıyor.