DEVLETİN İHMALİNE 1 METRELİK OTOBAN YAPARAK DİKKAT ÇEKTİ

Romanya’da bir işadamı, ülkenin doğusuna otoban yapılmamasını protesto etmek amacıyla, topladığı işçilerle 1 metre genişliğinde otoban inşa etti. İşadamı, protestoya destek verenleri, 15 Mart’ta kısa süreli iş bırakma eylemine çağırdı.

İşadamı Ştefan Mandachi, yaşadığı şehre ve bölgesine yatırım gelmeyişine dikkat çekmek için ilginç bir yöntem buldu. Topladığı işçilerle, şehir dışında bir araziye 1 metre genişliğinde otoban inşa etti. 17 işçiyle 7 saatte tamamlanan sembolik yola, trafik işaretleri de konuldu.

15 MART’TA 15 DAKİKA İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Eylemin ulusal medyada ses getirmesiyle işadamı Mandachi, protestoyu bir adım ileri taşıdı. Mandachi, yayımladığı videoyla duyarlı vatandaşları kısa süreli de olsa iş bırakma eylemine davet etti. ”Dünyanın neresinde olursanız olun, 15 Mart’ta Romanya saatiyle 15.00’te, 15 dakikalığına iş bırakın.” çağrısında bulunan işadamı, her bir vatandaştan, etrafındaki 3 kişiyi bu eyleme katılmaya davet etmesini istedi. Mandachi, ”Ben buradan işadamları İon Tiriac, Gigi Becali ve Viorel Catarama’ya eyleme katılmaları için çağrıda bulunuyorum.” dedi.

HESAP VEREN VAR MI?

Çektiği videoda çok seyahat ettiğini kaydeden Ştefan Mandachi, yaşadığı bölgenin ihmal edilmişliğini şu sözlerle dile getirdi: ”Bir şirkette maaşlar ödenmezse kim sorumludur? Vergiler ödenmeyince kim hesap verir? 30 yıldır Moldova bölgesine 1 cm bile otoban yapılmadı, ortada bir sorumlu var mı?”

Öte yandan sosyal medyada #șieu (ben de) etiketiyle bir kampanya başlatıldı. Mandachi’nin çağrısına destek verenler, ”Ben de” etiketiyle video paylaşarak kampanyanın daha çok ses getirmesine katkıda bulunuyor.

Ülkenin kuzey doğusundaki Suceava ilinde ikamet eden Ştefan Mandachi’nin yurt genelinde 40 dönerci dükkanı bulunuyor. 850 personel çalıştıran şirket, 2017 yılında 27,6 milyon euro ciro elde etti.