AKP’Lİ ÜSKÜP BÜYÜKELÇİSİ TÜLİN ERKAL KARA MAKEDONYA’YI KARIŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR: BU SEFER YASAL MEDYA DESTEĞİNİ ÇARPITTI

AKP Yandaş kadrosundan Üsküp’e büyükelçi olarak atanan eski AKP milletvekili Tülin Erkal Kara, Makedonya’da diplomatik kriz çıkarmaya devam ediyor.

Gecen sene diplomatik skandal çıkartarak Makedonya’nın en prestijli okullarına terör iftirası atan Tülin Kara, bu sefer Makedonya devletinin 25 yıldır bu ülkede yayın yapan Zaman Makedonya gazetesine vereceği yasal desteği çarpıttı.

AKP Yandaş kadrosundan Üsküp’e büyükelçi olarak atanan eski AKP milletvekili Tülin Erkal Kara, Makedonya’da diplomatik kriz çıkarmaya devam ediyor.

Makedonya devletinin, yazılı basını desteklemek için verdiği fondan pay almaya, aralarında Zaman Makedonya Gazetesi’nin de bulunduğu 11 yayın kuruluşu uygun bulunmuştu. Buna, Makedonya’nın içişlerine müdahale ve tehdite varan çarpıtma ve terör iftirasıyla cevap veren Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Erkal Kara’nın skandal açıklamaları tepkiyle karşılandı.

Büyükelçilik Kara, işi ‘Makedon hükümetinin terörü desteklediği’ suçlamasına kadar vardırdı.

Yapılan ithamları kabul edilemez bulduklarını belirten Zaman Makedonya Gazetesi ise yaptığı açıklamada, elde ettikleri haktan tek taraflı feragat etme kararı aldıklarını kamuoyuna duyurdu. Açıklamada, ”Zaman Makedonya 25 yıldan bu yana sadece kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı olarak faaliyet göstermekte ve Makedonya kanunlarına her yönüyle riayet etmektedir. Nitekim kamuya açık olan destek ilanına başvurma nedenimiz de tam olarak budur. Sonraki aşamalarda Hükümet Komisyonu tarafından yapılan incelemede de, gerekli kriterlerin tümünü taşıdığımız onaylanmıştır. Türkiye ile demokratik bir ülke olan Makedonya arasında bir gerilim sebebi olmama azmi taşıyoruz. İki ülke arasında gerilim oluşturmaya çalışan odakların ellerindeki malzemeyi almak amacıyla, anılan destekten vazgeçme kararı almış bulunuyoruz.” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“25 yıldan beri Makedonya’da Türkçe ve Arnavutça dillerinde yayın yapan Zaman Makedonya’nın Hükümet’ten destek almış olmasından dolayı, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği tarafından yapılan kabul edilemez açıklamaları büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz.

“ZAMAN MAKEDONYA’YI YIPRATMA VE İFTİRALAR BİR CİNNET HALİDİR”

Türkiye’de yaşanan ve soru işaretleriyle dolu menfur darbe girişiminden hareketle ZAMAN Makedonya’yı yıpratma gayretleri tamamen bir cinnet halidir. Gelinen noktada Türkiye Hükümeti’nin 15 Temmuz tezleri hiç bir bağımsız uluslararası mahkemede kabul görmemiş ve hatta tuhaf darbe girişiminin bağımsız bir Uluslararası Komisyon tarafından araştırılması teklifi sürekli olarak reddedilmiştir. Hiç bir mantıki dayanağı olmadığı halde ZAMAN Makedonya’nın darbe girişimiyle ilişkilendirilmesi, aynı gerekçeyle hayatları karartılan yüzbinlerce Türk vatandaşının da masum olduğunun apaçık bir göstergesidir.

Özellikle söz konusu maddi destekle Makedonya Hükümet’inin terörizmi desteklediği yönündeki absürt iddialara, iddia sahiplerinin bile inandığını sanmıyoruz.

ZAMAN Makedonya 25 yıldan bu yana sadece kamuoyunu bilgilendirmek amaçlı olarak faaliyet göstermekte ve Makedonya kanunlarına her yönüyle riayet etmektedir. Nitekim kamuya açık olan destek ilanına başvurma nedenimiz de tam olarak budur. Sonraki aşamalarda Hükümet Komisyonu tarafından yapılan incelemede de, gerekli kriterlerin tümünü taşıdığımız onaylanmıştır.

Kurumumuza karşı yürütülen eşi görülmemiş linç kampanyasının ardından yaptığımız yeni bir değerlendirmeyle, söz konusu Hükümet desteğinden tek taraflı olarak feragat etmeye karar vermiş bulunuyoruz. ZAMAN Makedonya, şimdiye kadar izlediği yayın çizgisiyle, multi etnik bir topluluk olan Makedonya’da bütün kesimleri birbirine yaklaştıracak bir politika takip etmiş ve ortak paydaları öne çıkarmıştır. Bu geleneksel çizgimizden dolayı, şimdilerde karanlık bir dönem yaşasa da bir zamanların şanlı ülkesi Türkiye ile demokratik bir ülke olan Makedonya arasında bir gerilim sebebi olmama azmi taşıyoruz. İki ülke arasında gerilim oluşturmaya çalışan odakların ellerindeki malzemeyi almak amacıyla, anılan destekten vazgeçme kararı almış bulunuyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

MAKEDONYA GAZETECİLER CEMİYETİ’NDEN ZAMAN MAKEDONYA’YA TARİHİ DESTEK

Bu arada Makedonya’daki bütün medya kurumlarının ve medya mensuplarının çatı örgütü olan Makedonya Gazeteciler Cemiyeti (ZNM), son günlerde malum çevrelerce linç edilmeye çalışılan ZAMAN Makedonya’ya destek amacıyla bir bildiri yayınladı.

Türk Büyükelçinin Zaman’a yönelik iftira ve hezeyanlarını şiddetle kınayan Gazeteciler Cemiyeti’nin açıklaması şöyle:

“Makedonya Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği’nin, Makedonya’da yayınlanan ZAMAN Makedonya gazetesini “F.. bülteni” olarak tanımlamasını şiddetle kınar.

Makedonya’da 25 yıldan beri yayın yapmakta olan bir gazeteyi her hangi bir terör örgütünün bülteni olarak tanımlamak, muhalifleri linç etme çabasından başka bir şey değildir.

Özgür düşünceyi bastırmayı amaçlayan bu eylemi, diğer devlet kurumlarının da kınayacaklarını umuyoruz.

ZAMAN Makedonya’da çalışan meslektaşlarımızı çalışmalarına devam etmeleri için teşvik ediyor ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nu Makedonya’daki çalışmaları esnasında yaşadıkları baskılara dair bilgilendirebilmeleri için gerekli tüm desteği vermekten çekinmeyeceğimizi bildiriyoruz.”

Posted by Zaman Makedonya on Wednesday, January 30, 2019

 

Ülkenin En Prestijli Okullarına "terörist" İftirası Atan Türk Büyükelçi Makedonya’da Diplomatik Kriz Çıkardı.. Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor..