AVRUPALI YARGIÇLAR: ARSLAN’I MAHKUM EDEN KARARI TANIMIYORUZ

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından 2017 yılında Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülüne layık görülen Murat Arslan’ın politik nedenlerle ve adil yargılama olmadan mahkum edilmesine sert tepki gösteren Avrupa Yargıçlar Birliği (MEDEL) kararı tanımadıklarını açıkladı.
ROMANYA HABER / Bükreş 

Avrupalı yargıçlar, adil yargılama normlarının çiğnendiği gerekçesiyle, eski Yargıçlar ve Savcılar Kurulu (YARSAV) Başkanı Murat Arslan’ı terör örgütü üyeliğinden 10 yıl hapse mahkum eden kararı tanımadıklarını açıkladı.

27 aydır Sincan cezaevinde tutulan kapatılan YARSAV’ın başkanı olan hakim Murat Arslan’ın son duruşması cuma günü yapıldı. Avukatların reddi hakim talebinin kabul etmeyen mahkeme heyeti, savunmaya itiraz hakkını kullandırtmadı. Bunun üzerine Arslan’ın avukatları duruşma salonunu terk etti.

Arslan’ın tek başına yaptığı savunma sonunda mahkeme heyeti, savcının mütalaası üzerine terör örgütü üyeliğinden 10 yıl hapis kararı verdi.

Mahkemenin verdiği karar, Avrupalı yargıçların büyük tepkisini çekti. Avrupa Yargıçlar Ağı (MEDEL), kararı tanımadığını açıkladı. YARSAV başkanı Murat Arslan’a yöneltilen ‘terör’ suçunun ‘bahane’ olduğu vurgulanan basın açıklamasında, yargılamanın ‘politik’ olduğunun altı çizildi. Bağımsız ve adil yargılama prensiplerinin çiğnendiğini, özellikle karar duruşması yasal olmadığı ileri sürülen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Avrupalı ve diğer uluslararası kurumlara sesleniyoruz. Türk hükümetinden, temel insan hakları ihlallerini durdurmasını ve Murat Arslan gibi tüm politik tutukluları serbest bırakmasını talep etsin.’’

MEDEL açıklamasında, başta yargıç Murat Arslan ve ailesi olmak üzere, haksızlığa uğramış, adil yargılama hakkından faydalandırılmamış tüm mağdurlarla dayanışma mesajı verildi.

ACI BİR GÜN

MEDEL Başkanı Felipe Marquez ise, Romanya Hakimler Birliği (UNJR)’ne yaptığı açıklamada, 18 ocak tarihini ‘demokrasi ve kanunların üstünlüğüne inananlar için esef verici bir gün’ olarak tanımladı. Marquez, Arslan’ın serbest bırakılması için mücadelesini sürdüreceğini söyledi.

MAHKUMİYET KARARI AVRUPANIN AYIBI

Romanya Yargıçlar Birliği (UNJR) de yaptığı basın açıklamasıyla, mahkeme kararını kınadı. UNJR Başkanı Dana Girbovan, Türkiye’deki hukuksuzluklar konusunda Avrupa’nın etkisiz kaldığını ifade etti. Girbovan, ‘’Murat’ın bu kadar ağır ve haksız bir cezaya mahkum edilmesi, Avrupa kurumlarının özgürlük, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü savunmadaki başarısızlığı ve yetersizliğidir. Maalesef, Avrupalı politikacılar sadece sloganları tekrarladı.’’ dedi.

ARSLAN HAYATI PAHASINA ÇALIŞTI

UNJR Başkanı Girbovan, şahsen tanıdığını söylediği YARSAV Başkanı Murat Arslan’ı şu sözlerle anlattı: ‘’O, hukuku korumak ve tanıtmak için cesaretini hiç kaybetmedi. Çok politikacıların sloganlarla yetindiği insan hakları ve hukukun üstünlüğü için, Murat hayatı pahasına çalıştı.’’

VACLAV HAVEL ÖDÜLLÜ 

Murat Arslan, 2017 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülüne layık görülmüştü.

UNJR denunta condamnarea, pe data de 18 ianuarie 2019, a judecatorului Murat Arslan la 10 ani inchisoare pentru motive…

Posted by Dana Girbovan on Saturday, January 19, 2019