ROMANYA ‘ULUSAL KÜLTÜR GÜNÜ’ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANIYOR

ROMANYA HABER / Bükreş 

‘Ulusal Kültür Günü’ ilan edilen Romanya Milli Şairi Mihai Eminescu’nun 169’uncu doğum günü, ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde düzenlenen çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanıyor.

7 Aralık 2010 tarihinde parlamentoda çıkarılan (238 nolu yasa) ile her yıl ünlü şairin doğum günü olan 15 Ocak tarihi Romanya Ulusal Kültür Günü (Ziua Culturii Naționale) olarak ilan edilmişti.

Romanya’nın en önemli şairi gösterilen Mihai Eminescu için Ateneului Român’da Romanya Akademisi Başkanı Ioan-Aurel Pop’un himayesinde düzenlenen anma etkinliğine Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’de katıldı. Buradaki etkinliğe ayrıca; Eğitim Bakanı Ecaterina Andronescu, Kültür Bakanı ve çok sayıda davetli yer aldı.

MİHAİ EMİNESCU KİMDİR?

Mihai Eminescu,15 Ocak 1850 Botoşani’de doğdu. Bir romantik şair, romancı ve gazetecidir. Romanya’nın en ünlü ve etkileyici milli şairi olarak gösterilir.

Eminescu, Junimea Edebiyat Topluluğu‘nun aktif bir üyesiyken, aynı zamanda Muhafazakar Parti’nin (1880-1918) resmi yayın organı olan Timpul (“Zaman”) gazetesinin de editörüydü. İlk şiir kitabı henüz 16 yaşındayken yayımlandı ve 19 yaşındayken öğrenim görmek için Viyana’ya gitti. Şairin yaklaşık 14.000 sayfayı içeren, 46 ciltten oluşan elyazmaları, Titu Maiorescu tarafından 25 Ocak 1902 yılında yapılan bir toplantı sırasında Romen Dili Akademisi’ne (Romencenin en yüksek otoritesi) hediye olarak sunuldu.

“Luceafarul” (Akşam Yıldızı), “Oda in metru antic” (Antik Vezniyle Ode) ve “Epistles/Satires” (Beş Mektup) ünlü çalışmalarından bazılarıdır. Şiirlerinde sık sık doğaüstü, mitolojik ve tarihi konular kullandı. Genel olarak çalışmaları Alman Felsefeci Arthur Schopenhauer’ın etkisini taşımaktadır.

Eminescu, 3 Şubat 1989 tarihinde Bükreş’teki Marcuta (Marcutsa) hastanesine kaldırıldı, daha sonra Caritas Sanatoryumun’da da bir süre tedavi gördü. 15 Haziran 1889 yılında sabah saat 04:00 sıralarında Doctor Şutu’nun Sanatoryumu’nda tedavisi sürerken öldü. 17 Haziran’da Bellu Mezarlığı’nda bir ıhlamur ağacı altında toprağa verildi. Ölümünden sonra 28 Ekim 1948 tarihinde Romen Dili Akademisi üyeliğine seçildi. Annesi Raluca Iuraşcu Moldova Aristokratı bir ailenin varisiydi.

Ünlü tarihçi Nicolae Iorga, Eminescu’yı Modern Romen Dili’nin manevi babası olarak değerlendirir. Eminescu, Romanya’nın en büyük ve ülke şiirini en iyi temsil eden şairi olarak görülmektedir. Ünlü şairin en önemli eserleri: Doina (Özlem), Lacul” (Göl), Luceafarul” (Gece Yıldızı)

https://www.youtube.com/watch?v=08Zy0FNoJOQ