ROMANYA, AB DÖNEM BAŞKANLIĞINI RESMİ TÖRENLE DEVRALDI

Bükreş’teki Ateneul Român salonunda düzenlenen törene, Polonya asıllı AB Konseyi başkanı Donald Tusk’un Romence yaptığı konuşma damga vurdu.
ROMANYA HABER | Bükreş

Romanya, AB Konseyi dönem başkanlığını Avusturya’dan resmen devraldı. 

Bükreş’teki Ateneul Român salonunda düzenlenen törene, Polonya asıllı AB Konseyi başkanı Donald Tusk’un Romence yaptığı konuşma damga vurdu.

Konuşma metnini vurgularına uygun kusursuz okuyan Tusk’un sözleri sık sık alkışlarla kesildi.

Sahip olduğu ilk arabanın Dacia 1300 tipi olduğunu vurgulayan Tusk, dünürünün Dacia Duster kullandığını söyledi.

Avrupa Birliği’ni Romanya ile beraber yönetecek olmaktan mutlu olduğunu kaydeden Tusk, Romanya’ya ‘’hukuk devleti, özgürlükler ve uyumu savunma’’ çağrısı yaptı.

Konuşmasında, Romen düşünürlerden alıntılar yapan Tusk, Mircea Eliade’ye ait ‘’Aydınlıktan aydınlığa çıkılmaz, karanlıktan aydınlığa çıkılır’’ sözünü paylaştı.

JUNKER: ROMANYA’SIZ AB EKSİK KALIR

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de yaptığı konuşmada, Romanya’nın Avrupa’nın merkezinde yer aldığını ve AB’nin Romanya olmadan eksik kalacağını ve Romanya’nın yerinin Schengen bölgesi olduğunu dile getirdi.

Hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapan Juncker, yolsuzlukla mücadele konusunda taviz verilmemesi gerektiğini kaydetti.

IOHANNIS: ZOR DÖNEME DENK GELDİK

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ise, Romanya’nın üstlendiği AB dönem başkanlığı görevini, birlik ve uyum içerisinde en iyi şekilde yerine getireceklerini vurguladı.

Iohannis, 2019’un ilk çeyreğinin AB’nin geleceği için belirleyici olacağını da belirterek, AB’nin şu anda Brexit, göç ve güvenlik gibi hem içeride hem de dışarda çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

AB LİDERLERİ TÖRENDE HAZIR BULUNDU

Törene; AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Senato Başkanı Calin Popescu Tariceanu, Başbakan Viorica Dancila ile çok sayıda davetli katıldı.

ZORLU BAŞLIKLAR BEKLİYOR 

Altı aylık AB Başkanlık görevini yerine getirecek olan Romanya’yı zorlu konular bekliyor. Bunların başında da mart ayı sonunda tamamlanması planlanan Brexit müzakereleri ve 26 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri bulunuyor.

Imagini pentru in fata ateneul protest

SALON ÖNÜNDE PROTESTO GÖSTERİSİ 

Öte yandan kalabalık bir grup, törenin yapıldığı salonun önünde protesto gösterisi düzenledi.

Göstericiler hükümeti protesto etti. Günler öncesinden sosyal medyada yapılan çağrılar ile tören salonunun önünde toplanan kalabalık, “Avrupa Birliği biziz, diktatörlük istemiyoruz, bir avuç hırsız bizi susturamaz” sloganları attı.

Ellerinde “Hoş geldin Avrupa”, “Avrupa bizi bırakma”, “Romanya’nın geleceği AB” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler caddedeki bir binanın cephesine lazerle “Biz AB’yi istiyoruz, PSD Rusya’yı” yazısı yansıttı.