BÜKREŞ’TEKİ TARİHİ KİLİSE VE YAPILARI ÇAVUŞESKU REJİMİNDEN KURTARAN MÜHENDİS HAYATINI KAYBETTİ

ROMANYA HABER / Bükreş 

Bükreş şehir merkezindeki onlarca tarihi kilise ve yapıları, Çavuşesku rejiminin yıkma girişiminden, geliştirdiği “raylı sistemle” başka yere taşıyarak kurtaran Romen inşaat mühendisi Eugen Iordăchescu, 89 yaşında hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Iordăchescu, 1982 – 1988 tarihleri arasında Bükreş’in kalbine yapılan Çavuşesku Sarayı inşaatı nedeniyle yıkılan binlerce tarihi bina arasındaki onlarca kilise ve tarihi yapıyı raylı sistemle yüzlerce metre farklı merkezlere taşıyarak kurtarmıştı.

Bükreş ve Alba Iulia’da toplamda 29 tarihi binayı taşıyarak yerlerini değiştiren Iordăchescu’nun raylı sistem bina taşıma konusunda 3 patenti bulunuyordu.

Diktatör Nikolay Çavuşesku’nun yapmak istediği saray ve çevresindeki modern merkezde kilise ve dini herhangi bir bina istemediğini, bu nedenle bu tarihi binaların yıkılmasını emrettiğini söyleyen tarihçi – yazar Hristache Popescu, ancak Eugen Iordăchescu’nun “tarihi yapıları şehir merkezinden taşıma” projesini Çavuşesku’ya onaylatmayı başardığını belirtiyor.

Imagini pentru A murit inginerul Eugeniu Iordăchescu

‘BİNA TAŞIMA İLHAMINI, BARDAK DOLU TEPSİ TAŞIYAN GARSON VERDİ’

Mühendis Iordăchescu, geçen yıl bir gazeteye verdiği röportajda tarihi binaları taşıma ilhamını kendisine “Bir garsonun, içerisi bardak dolu tepsi taşıması fikri verdi” demişti.

2016 yılında Romanya Patriği tarafından en yüksek haç nişanıyla ödüllendirilen Iordăchescu’nun iki oğlu bulunuyordu. Bir oğlu da kendisi gibi inşaat mühendisi.

Imagine similară