Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN)’nden gazeteci Demirkaya ile dayanışma açıklaması: “AYNI GAZETECİLİK İDEAL VE FİKİRLERİ PAYLAŞIYORUZ. ASIL SUÇLUYU ANKARA’DAKİ ERDOĞAN DİKTATÖRLÜĞÜNDE ARAYIN”

ROMANYA HABER / Bükreş 

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Romanya Derneği, yayınladığı bir açıklama ile Erdoğan rejiminin Türk gazeteci Kamil Demirkaya’ya yönelik ‘iade” talebi ve sürecini protesto etti.

PEN Romanya Derneği, gazeteci Demirkaya ile dayanışma amacıyla web sitesi üzerinden http://www.penromania.ro/ yaptığı Romence ve İngilizce açıklamada Erdoğan rejiminin iade talebine sert tepki gösterdi.

Zaman Romaniada çalışan gazeteci Kamil Demirkaya’nın; Türk makamları tarafından gönderilen iade talebiyle ilgili 5 Aralık’ta gözaltına alındığına dikkat çekilen açıklamada, Demirkaya’nın Gülen Hareketi içerisinde yer almasının suçlama nedeni yapıldığına dikkat çekiliyor.

“Gerçek şu ki, Demirkaya’nın çalıştığı Zaman Romanya zamanromania.ro gazetesi, Gülen’in fikirlerini ve prensiplerini açık bir şekilde kabul ediyor. Ayrıca Erdoğan’ın darbeyle ilgili iddialarını reddediyor.” denilen PEN Yazarlar Derneği açıklamasında şu görüşlere yer veriliyor: “Biz, Romen araştırmacı – gazetecilere göre, Zaman Romanya’nın ya da Demirkaya’nın terörizmle hiçbir bağlantısı yok. Asıl suçluyu Ankara’da, Erdoğan’ın kişisel diktatörlüğünde ve sivil özgürlüklere ve insan haklarına karşı duyduğu hoşgörüsüz saldırılarda aranması daha mantıklı olur.”  

“GAZETECİ DEMİRKAYA İLE AYNI FİKİR VE İLKELERİ PAYLAŞIYORUZ”

“Erdoğan ile Romanya Diktatörü Nikolay Çavuşesku arasında paralellik var.“ denilen PEN Romanya açıklamasında; “Sayın Demirkaya’nın sürdürdüğü gazetecilik faaliyetlerini, basın ve ifade özgürlüğü için yaptığı çabalarla Uluslararası PEN Yazarlar Derneği olarak aynı değerleri ve ilkeleri paylaştığımızı ifade etmek isteriz.” denildi.

Açıklamanın sonunda da, gazeteci Kamil Demirkaya’nın iade davasını bütün boyutlarıyla hem Romanya hem de uluslararası kamuoyunda duyurulmasına çaba harcanacağını ve sn. Demirkaya ile tam dayanışma içerisinde hareket edileceği belirtildi.

Bu arada PEN Derneği’nin web sitesinde yer alan açıklamanın altında da Romanya ve uluslararası düzeyde iade süreciyle ilgili haber ve gelişmelere yer veriliyor.