BİR GARİP VELAYET DAVASI: YUNANİSTAN, TÜRK ANNEYİ; TÜRKİYE, YUNAN BABAYI HAKLI BULDU!

Geçimsizlik nedeniyle boşanan Selanikli Georgios Tsakiridis ile İzmir’li Dilek Güneş’in çocuklarına yönelik açtıkları velayet davasında iki ülkenin mahkemeleri farklı kararlar verdi. Türk mahkemesi Yunan babayı haklı görürken, Yunan mahkemesi ise Türk anneye hak verdi. Anne Dilek Güneş, kararı Anayasa mahkemesine taşıdı. Şimdi yüksek mahkemeden çıkacak velayet davası sonucu merakla bekleniyor.

Selanikli Georgios Tsakiridis, çalışmak için geldiği İzmir’de Dilek Güneş ile tanıştı ve 2014’te evlendiler. İzmir’e yerleşen çiftin kız çocukları oldu.

İlişkilerinde sorunlar yaşayan çift, bebeklerine isim koymada da anlaşamadı. Anne Dilek, “Melis”; Yunanlı baba Georgios,  ise “Aikaterina” ismini vermek istedi.

İki ismi de kullanmaya karar veren çift, kızları 40 günlükken Yunanistan’ın Selanik kentine taşındı.

YUNAN MAHKEMESİ ÇOCUĞU ANNEYE VERDİ

Aile, burada da huzur bulamadı. İddialara göre Yunan kayınvalide, Dilek Tsakiridis’e karşı olumsuz davranışlarda bulundu.

Kayınvalidesinin kızına kilisede vaftiz yaptırma girişimine karşı çıkan Dilek Tsakiridis, eşinden ve ailesinden gördüğü baskılara dayanamadı.

Anne, 2016 yılının Haziran ayında Türkiye’ye döndü. Baba Tsakiridis, kızının kaçırıldığı iddiasıyla Atina Aile Mahkemesinde dava açtı.

Mahkeme, Georgios ailesinin Türkiye’ye dönmesine izin verdiği için ve küçük çocuğun anneye ihtiyacı olduğuna karar verip babanın taleplerini reddetti.

TÜRK MAHKEMESİ İSE VELAYETİ YUNAN BABAYA VERDİ

Dilek Tsakiridis de, kocasına karşi İzmir 1. Aile Mahkemesinde boşanma davası açtı. Mahkeme, küçük Melis’in velayetini geçici olarak anneye verdi.

Bunun üzerine baba, Türkiye’de de İzmir 7. Aile Mahkemesinde “çocuk kaçırma” davası açtı.

Bilirkişilerin, çocuğun annede kalması yönündeki raporuna rağmen, mahkeme geçen yıl Eylül ayında Melis’in velayetini Yunan babaya verdi.

AYNI MAHKEME İKİ FARKLI KARAR

Dilek Tsakiridis, yerel mahkemenin kararını temyiz ettirmek için Bölge Adliye Mahkemesine başvurdu.

Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, geçen Ocak ayında, çocuğun psikolojik açıdan sorun yaşayacağı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Aynı davaya bir kez daha bakan 7. Aile Mahkemesi, çocuğun ruhsal olarak etkileneceği gerekçesiyle ilk kararının aksine babaya iade edilmesi isteğini reddetti.

Yerel mahkemenin kararını bu kez de Yunan baba Georgios Tsakiridis temyiz etti.

Dosyayı ikinci kez inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi, ilk kararının aksine Melis’in babasına iadesine, Yunanistan’a götürülmesine izin verdi.

Yunan baba, geçtiğimiz günlerde İzmir’e gelerek polis ve İcra Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte küçük çocuğu anneden almak istedi.

Anne ve çocuğunun adreste bulunamaması nedeniyle Yunan baba eli boş döndü.

DAVA ANAYASA MAHKEMESİNDE

Hem yerel mahkemenin hem de Bölge Adliye Mahkemesinin aynı dosyaya iki farklı karar vermesinden sonra Dilek Tsakiridis, Yargıtay’a başvurdu.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, küçük Melis’in babasına iade edilmesi kararını onadı.

Anne Dilek Tsakiridis, kararın bozulması için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

(Kaynak: İPA)