ROMANYA, ‘BÜYÜK BİRLEŞME’NİN 100. YILINI KUTLUYOR

Başkentte Zafer Takı önünde düzenlenen törende, Romanya silahlı kuvvetleri gövde gösterisi yaptı.
ROMANYA HABER | Bükreş

Romanya’nın en büyük milli bayramı olan Büyük Birleşme Günü, görkemli törenlerle kutlanıyor. 100. yıldönümü nedeniyle yurt genelinde kutlama etkinlikleri düzenleniyor.

Image result for receptie cotroceni 1 decembrie

Birinci Dünya Savaşı sonunda Romanya ile Transilvanya’nın birleştiği gün olan 1 Aralık, ülke çapında düzenlenen törenlerle kutlanıyor. En görkemli kutlamalar, başkent Bükreş ve anlaşmanın imzalandığı Alba Iulia kentinde gerçekleştirildi.

Başkentte Zafer Takı önünde düzenlenen törende, Romanya silahlı kuvvetleri gövde gösterisi yaptı. Geçit törenine katılan 3 bini aşkın güvenlik görevlisi, 300 araç ve 50 uçakla, vatandaşların göğsünü kabartacak gösterilere imza attı.

Related image

Kutlamalara Türkiye ile birlikte 8 ülkeden gelen tören birlikleri de katkı sundu. Bükreş’teki törenleri 20 binden fazla vatandaş izledi.

8 TON SUCUKLU FASÜLYE ÇORBASI DAĞITILDI
Büyük Birleşme anlaşmasının imzalandığı Alba Iulia kentindeki törenlerde ise, kolluk kuvvetlerinin gösterilerine ek olarak, halka geleneksel bayram yemeği olarak 8 ton sucuklu fasülye çorbası ikram edildi. Cluj kentinden yola çıkan bir grup bisikletçi, 100 kilometre pedal çevirerek Alba Iulia şehrine ulaştı.

  1. yıl kutlamaları çerçevesinde tüm yurtta konserler ve halka açık etkinlikler düzenleniyor. Akşam havai fişek gösterileri yapılacak.

receptie cotroceni

COTROCENİ’DE 100. YIL RESEPSİYONU
Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Cotroceni Sarayı’nda verdiği 100. Yıl resepsiyonuyla yüzlerce üst düzey yerli ve yabancı konuğu ağırladı.

CENTENARUL MARII UNIRI 

1 ARALIK TARİHİNİN ANLAMI
Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Romanya, Transilvanya’yı topraklarına dahil etti. Bu birleşme 1 Aralık 1918’de Alba Iulia ilinde düzenlenen anlaşmayla kayıt altına alındı. Bu anlaşma ile Romanya tarihinin en büyük yüzölçümüne ulaştı. Ülkenin bugünkü sınırları ise, 2. Dünya Savaşı sonrasında belirlendi.

  1. Dünya Savaşı sonrasında başa gelen komünist yönetim, milli günü Ruslarla anlaşma tarihi olan 23 Ağustos olarak değiştirdi. 1989 komünist karşıtı devrim sonrasında, milli gün kutlamaları yeniden 1 Aralık tarihine alındı.