5 MİLYON ÇALIŞANINI BATIYA KAPTIRAN ROMANYA, MALİYE BAKANININ “İŞ GÖÇÜNÜ SINIRLANDIRALIM” SÖZLERİNİ TARTIŞIYOR

Kronik işgücü sıkıntısının önüne geçmek için ‘AB’de işgücü sınırlaması getirilsin’ teklifi yapan Maliye Bakanı Eugen Teodorovici’nin sözleri tepkilere neden oldu
ROMANYA HABER / Bükreş 

Romanya, Maliye Bakanı Eugen Teodorovici’nin “Diğer Avrupa ülkelerine giden işçileri sınırlandıralım” sözlerini tartışıyor.

Daha iyi yaşam şartları için diğer AB ülkelerinde çalışmaya giden Romen vatandaşlarının “çalışma sürelerine sınır getirelim” teklifi yapan Bakan Teodorovici’nin sıradışı açıklaması yoğun eleştirilere neden oldu.

Maliye Bakanı Teodorovici, batı Avrupa ülkelerine giden Romen vatandaşlarının sınırlandırmasını şu örnekle izah etti, “Mesela bir vatandaşımız resmi olarak Almanya’ya çalışmaya giderse, bu vatandaşımızın diğer AB ülkelerinde çalışmasına 5 yıl süresince engel getirilmeli”

“TEKLİF, KOMUNİZM DÖNEMİNİ HATIRLATIYOR”

Bakanın bu teklifi medyada ağır tartışmalara yol açarak AB’nin temeli olan serbest iş ve dolaşım hakkının ciddi şekilde ihlali anlamına geldiğini, teklifin komünist rejim dönemini hatırlattığı belirtildi.

“KRONİK İŞGÜCÜ İHTİYACINA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİM”

Tepkiler üzerine dünkü sözleri ile ilgili bugün düzeltme yapan Maliye Bakanı Eugen Teodorovici, amacının AB’nin mal ve insani serbest dolaşım hakkını tartışmak olmadığını, esas üzerinde durmak istediği konunun kronik işgücü ihtiyacına dikkat çekmek için bu açıklamayı yaptığını kaydetti.

SAĞLIK BAKANI: KIRSAL BÖLGELERDE DOKTOR BULAMIYORUZ

Sağlık Bakanı Sorina Pintea da yaptığı açıklamada ülkedeki doktor ve sağlıkçıların daha iyi yaşam şartları nedeniyle diğer batı ülkelerine göç etmesinden yakınarak özellikle kırsal alanlarda doktor bulmakta zorlandıklarını belirtti. Bakan Pintea, “En azından doktorların birkaç yıl kırsal alanlarda çalışmaları gerekir” dedi.

ROMANYA NÜFUSUNUN 4’TE BİRİ BATI ÜLKELERİNE GÖÇTÜ

Resmi rakamlara göre 5 milyona yakın Romen vatandaşı daha iyi yaşam şartları nedeniyle batı ülkelerine göç etmiş durumda.

Eğitimli nüfusunu batıya kaptıran Romanya’da şimdi ciddi işgücü sıkıntısı yaşanıyor.

VİETNAM İLE İŞGÜCÜ ANLAŞMASI İMZALANDI

Özellikle inşaat ve endüstri sektöründe yaşanan işgücü açığını kapatmak için alternatifler üzerinde duran Romanya, Vietnam’dan işçi getiriyor.

Romanya genelinde 3000  Vietnamlı işçi çalışıyor

Agerpres’te yer alan habere göre Çalışma Bakanlığı yetkilileri, bugün Vietnam Çalışma ve Sosyal Güvenlik yetkilileri ile yeni işçi getirilmesi konusunda bir anlaşma imzaladı.

Halen Romanya genelinde 3000 Vietnamlı işçi çalışıyor.