KARADAĞ, 100 BİN EURO BAĞIŞLAYANA VATANDAŞLIK VERECEK

Karadağ Parlamentosu, ülkedeki kalkınma projelerine yatırım yapacak yabancılara vatandaşlık imkanı sağlayan yasayı onayladı. Üç başlıkta toplanan uygulamada, hükümete 100 bin euro bağışlayan Karadağ vatandaşlığı elde edecek.

“Ekonomi vatandaşlığı” olarak tanımlanan uygulama, 1 Ocak 2019’ta yürürlüğe girecek. 3 yıl süreyle geçerli olacak uygulamadan 2 bin yabancı yatırımcı yararlandırılacak.

VATANDAŞLIK İÇİN ÜÇ YOL

Yasada, vatandaşlık elde etme şartları açıklandı. Üç başlık altında toplanan uygulamada, hükümet fonlarına 100 bin euro bağış yapana vatandaşlık verilecek. Ülkenin kuzeyinde devletçe onaylanmış bölgelere yapılan 250 bin euroluk gayrı menkul yatırımı ikinci başlığı oluşturuyor. Başkent Podgoritsa’yı içine alan güneydeki sahil bölgelerinde, devlet onaylı gayrımenkullere yapılan 450 bin euroluk yatırım da Karadağ vatandaşlığının kapılarını açacak. Yatırım alanları olarak turizm, imalat ve tarım sektörü öne çıkıyor.

Ülkenin sahil bölgelerinde 450 bin euroluk gayrımenkul yatırımı yapan yabancıya vatandaşlık kapısı açılacak.
AİLE ÜYELERİ İÇİN KİŞİ BAŞINA 10 BİN EURO ÖDENECEK

Projeye dahil olan yatırımcıdan ayrıca 15 bin euro harç yatırması isteniyor. Yabancı yatırımcı, aile üyelerini de bu imkandan yararlandırabiliyor. Ailenin ilk dört üyesi için kişi başı 10 bin euro ödenerek uygulamaya dahil ediliyor. Bundan sonraki her bir aile üyesi için 50 bin euro harç ödenerek aynı imkandan yararlanmak mümkün.

3 HAFTADA OTURUM, 6 AYDA VATANDAŞLIK

Yatırımcının oturum işlemleri de hızlı sonuçlandırılacak. Üç başlıktan birine dahil olan yabancı yatırımcı, 3 hafta içinde daimi oturumunu alacak. Takip eden 6 ay içinde vatandaşlık işlemleri sonuçlandırılacak.

YATIRIMLAR DENETLENECEK

Ekonomi vatandaşlığı uygulamasında, yabancı girişimciye sunulacak gayrımenkuller yerel yönetimlerce belirlenecek. Yatırım ve projeler, bağımsız denetçiler tarafından izlenecek.

TEMİZ KAĞIDI ŞART

Sabıka kaydı, yatırımcıdan istenen evraklar arasında. Projeden faydalanmak isteyen yatırımcının, Karadağ topraklarında ya da geldiği ülkede 1 yılı aşan bir hüküm giymemiş olması isteniyor.

AB ülkelerine kimlikle seyahat edebilen Karadağ vatandaşlarından 117 ülke vize istemiyor.

BALKANLARIN EN HIZLI GELİŞEN ÜLKESİ 

Stratejik konumu nedeniyle Karadağ, Dünya Bankası verilerine göre, Balkanların en hızlı gelişen ekonomisine sahip. 2025’te Avrupa Birliği’ne tam üye olması beklenen Karadağ vatandaşları, Birlik ülkelerine kimlikle seyahat edebiliyor. Karadağ vatandaşları, dünyanın 117 ülkesine vizesiz seyahat edebiliyor.

(Kaynak: İPA)