800 TL’LİK KÖPRÜ GEÇİŞ CEZASI VATANDAŞI İSYAN ETTİRDİ

İstanbul’da halk otobüsü, kamyonet ve uzun araçlara gelen köprü geçiş cezaları vatandaşları çıldırttı. 3. köprünün inşaatından bir yıl önce Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanmalarına rağmen uzun şasi araçlara (3.19 metre) günlük her ihlal için 800 TL ceza gönderildi. Kendilerine gönderilen cezaları sosyal medyada paylaşan  şoförler ise uğradıkları haksızlığı duyuracak hiçbir kanal olmadığından yakındı.

AKP seçmeni olduğunu anlatan bir halk otobüsü şoförü, bu  işi bıraktığını, tüm borçlarını kapattığını ancak 1 yıl önceki geçişlere dair hiçbir bilgilendirme ve zamanında uyarı yapılmadığı halde her gün için onlarca fatura geldiğini anlattı. Sosyal medyadan videosunu paylaşan halk otobüsü şoförü, “AK Parti’ye oy veren ellerim kırılsın!” cümlelerini kullandı.  Şoför “Taşeron firma para kazansın diye ceza yazıyorlar. Yandaş haber kanalları bunu haber yapmıyorlar. Ekmeğe muhtaç durumdayım” dedi.

Taha Kara isimli bir vatandaş, Twitter’dan yaptığı paylaşımda dingil (aks) mesafesi 3,45 metre olan aracı ile ikinci köprüden geçtiği için kendisine 800 TL ceza verildiğini duyurdu.

“DİNGİL MESAFESİ 3,19 METREYE İNDİRİLDİ”

Cezaya itiraz için gittiği Karayolları biriminde birinci ve ikinci köprüden geçebilecek araçlarla ilgili dingil mesafesinin 3,19 metreye indirildiğini öğrendiğini anlattı.
Kara söz konusu karara isyan etti. Twitter’a yüklediği görüntülü ses kaydında şunları söyledi:

“Karayollarındayız. 800 liralık bir ceza geldi. Cezaya itiraz etmek için geldik. Dukato model araç, dingil mesafesi 3 metre 45 santim. Adamlar 3 metre 19 santime düşürmüş ikinci köprüden geçiş lastik enini.”

“ÜÇ-BEŞ ŞİRKET DOYSUN DİYE KÖPRÜDEN GEÇEMİYORUZ”

“Yani bugün ailenizi aldığınız Transporter, Vito, Viano, Karavelle model araçlar, uzun şasi olan, dengil mesafesi 3,20’yi geçen otomobiller, 3,25 olanlar sakın ikinci köprüden geçmeyin. 800 lira ceza gönderiyo. Allah bunu yapanlara lanet etsin. Devletin yaptığı köprüden yoldan geçemiyoruz, üç beş şirket doysun diye.”

https://twitter.com/tahakara2016/status/1065329581920608258

Bir başka mağdur vatandaş ise, balıkçılık yaptığını, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden kendilerine şu ana kadar 800 liralık 5 ayrı ceza geldiğini, konuyu araştırdıklarında 7 ay içinde aynı şekilde 110 ceza kesildiğini anlattı. 2. köprünün kullanımından araçlarının geçmesinin yasaklandığından haberdar olmadıklarını anlatan vatandaş, “Haberimiz olsa geçmezdik” dedi.

Sosyal medyaya yansıyan o videolar yoğun şekilde paylaşıldı.

https://twitter.com/HasanGunaltay/status/1065705074943557632

KARAYOLLARI VE UKOME KISITLAMALARI NE DİYOR?

Kara’nın veryansın ettiği cezanın kaynağı, Karayolları Genel Müdülüğü ve İstanbul Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nün (UKOME) belirlediği kısıtlamalara dayanıyor. Buna göre, 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 3, 4 ve 5. Sınıf araçların tamamı ile 2. Sınıf araçların bir kısmının geçmesi yasak (Aks mesafesi 3,20 metre ve üzerinde olan araçlar).

YASAĞA UYMAYANA İDARİ PARA CEZASI UYGULANIYOR

Söz konusu kısıtlama doğrultusunda geçmesi yasak olan araçların İstanbul boğaz köprülerini kullanması hal​inde aracın sınıfına göre geçiş ücreti tahsil ediliyor ve idari para cezası uygulanıyor.

(Kaynak: İPA)