DÜNYANIN EN GÜZEL OKUL MİMARİSİ ÖDÜLÜ, BREZİLYADAKİ DOĞA DOSTU AHŞAP OKULA VERİLDİ

540 öğrencinin eğitim gördüğü çevre dostu okul inşaatında yeni malzeme olarak sadece; çelik, cam ve klima kullanılmış.
ROMANYA HABER 

Uluslararası Mimarlık Ödülü (RIBA) bu yıl Brezilya yağmur ormanlarının yanına kurulan doğa dostu Canuanã Okulu’na verildi. Okul, dışarıdaki ısı 45 dereceye çıksa bile içeride ılık bir ortam sağlıyor.

Brezilyalı mimarlık ofisi Aleph Zero ve Rosenbaum tarafından tasarlanan, Canuanã Okulu’nda 540 çocuk yatılı eğitim görüyor. Bradesco Vakfı tarafından finanse edilen okul, ihtiyaç sahibi yerel çocuklara eğitim sağlayan kırk okuldan birisi.

Çevre dostu Canuanã School’da 540 öğrenci eğitim görüyor

Kampüsün her iki tarafında, biri kız ve erkek çocuklar için olmak üzere konaklama yurtları bulunuyor. Yapıların her biri, bağımsız ahşap strüktürler üzerinde yükselen dev çatı örtüsü ile kaplı.

MİMARİDE BÖLGEYE HAS ÇEVRE DOSTU MALZEMELER KULLANILMIŞ

Okul binası inşa edilirken okulda kurulan atölyelerde öğrencilerle birlikte çalışılmış. Öğrencilerin teklifleri dikkate alınmış. İnşaatta modern ve yeni inşaat malzemeleri olarak sadece; çelik, cam ve klima kullanılmış. Diğer malzemelerin hepsi doğa dostu yerel malzemelerden kullanılmış.

Hafif ahşap yapının desteklediği bu ince beyaz metalik çatı, öğrencileri güneş ve yağmurdan korunmanın ötesinde, dış ve iç mekanlar arasında bir ara alan oluşturuyor. Yapısal elemanlarda kullanılan lamine okaliptüs ağacı, inşaat sürecini hızlandırmak, okulun işleyişindeki zorlukları en aza indirgemek ve sürdürülebilir özelliklerinden faydalanmak için tercih edilmiş.

Benzer şekilde, yerel topraktan yapılan stabilize toprak bloklar, uzun mesafe taşımacılığını ortadan kaldırmak ve verimli sıcaklık özelliklerinden dolayı tercih edilmiş. Malzeme, binanın bazı yerlerinde dolu, havalandırma yapılması gereken yerlerde ise boşluklu olarak örülmüş.

RIBA, her iki yılda bir; tasarımda mükemmelliği yansıtan ve bulunduğu çevrede anlamlı bir sosyal etki yaratan mimari eserleri ödüllendiriyor.

Ödülde finale kalan binalar bir grup uzman tarafından mutlaka yerinde ziyaret ediliyor. Bu seneki ödülün jürisinde; Elizabeth Diller, Joshua Bolchover, Kazuyo Sejima, Gloria Cabral ve Peter Clegg gibi dünyaca ünlü mimarlar yer aldı.