METRO GREVİ ASKIYA ALINDI

ROMANYA HABER / Bükreş 

Bükreş’teki metro çalışanları sendikası (USLM), yarın yapmayı planladıkları genel grevi askıya aldıklarını açıkladı.

Bugün bir araya gelerek grev kararını masaya yatıran USLM Sendikası yönetimi, grevi şimdilik askıya aldıklarını açıkladı.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan USLM, grevi; Ulaştırma Bakanlığındaki değişiklik nedeniyle şimdilik ertelediklerini, göreve başlayacak yeni bakanla masaya oturarak anlaşma yolunu denemeyi kararlaştırdıklarını duyurdu.

Her gün yaklaşık 700 bin kişinin kullandığı metrodaki grev ihtimaline karşı Bükreş Belediyesi, ek otobüs ve tramvay seferleri koyacağını duyurmuştu

Bükreş’teki metro çalışanları sendikası, yarın saat 04.00-16.00 arasında 12 saat genel greve gideceğini duyurmuştu. Greve karşı Bükreş Belediyesi yetkilileri, ek tramvay ve otobüs seferleri koyacaklarını açıklamıştı.

Metro çalışanları sendikası, geçen hafta 2 saatlik uyarı grevi yapmış, yönetimin yüzde 42 maaş zammı konusunda anlaşmaya oturmaması halinde bu hafta genel grev kararı alacaklarını duyurmuştu.

Yönetim ise yüzde 18’den fazla zam yapamayacaklarını açıklamış ve grev kararını mahkemeye taşımıştı. Bükreş Mahkemesi, aldığı kararda grevin yasadışı olduğuna hükmetmişti.

METRO ÇALIŞANLARI ÜLKE ORTALAMASININ ÜZERİNDE MAAŞ ALIYOR

Ülke ortalamasının üzerinde maaş alan metro çalışanlarının ortalama maaşı 7,300 lei (1.785 dolar) civarında.

Bükreş metrosunu günde yaklaşık 700 bin kişi kullanıyor. Tek yolculuk bilet fiyatı 2,5 lei (0.60 $)’ten satılıyor.

Ulaştırma Bakanı Lucian Şova, pazartesi günü görevden alınmadan önce yaptığı açıklamada sendikanın taleplerini “şantaj” olarak nitelemişti.