ROMANYA’DA BULUNDUĞU SÖYLENEN PİCASSO’NUN TABLOSU TİYATROCULARIN ŞAKASI ÇIKTI

ROMANYA HABER / Bükreş

Hollanda’da çalınan Picasso tablosunun Romanya’da bulunduğu haberinin ‘şaka’ olduğu ortaya çıktı.

Belçika’da bir tiyatro kulübü, sahneleyecekleri oyunun tanıtımı için bu yola başvurduklarını duyurdu.

Sanat dünyasında şaşkınlık yaratan olayda, Gert Jan Jansen’in hayatını anlatan oyunu kaleme alan Yves Degryse ve Bart Baele Romanya’ya giderek, sahte Picasso tablosunu hırsızlardan birinin yaşadığı Greci köyü yakınlarında bir ağacın altına gömdü.

Ardından da Romanya ve Hollanda’da üçer adrese imzasız ihbar mektubu gönderildi. O adreslerden biri sanat hırsızlığı konusundaki romanı bir süre önce Romanya’da yayımlanan Mira Feticu’ydu.

Feticu mektubu alır almaz ihbar edilen Greci köyüne gitti ve bir ağacın altında platik dosya içinde gömülü tabloyu buldu. Anılan köy, hırsızlık olayına karışan kişilerden birinin yaşadığı yer olarak biliniyor. Ancak kısa süre içinde tablonun sahte olduğu ve bir oyunun parçası olarak o noktaya konulduğu anlaşıldı.

TİYATROCULAR ÖZÜR DİLEDİ

BBC’nin haberine göre Belçikalı tiyatrocular, Romanya kökenli yazar Feticu’nin Hollanda’dan kalkıp ülkesine gideceğini tahmin edemediklerini ve bu nedenle üzgün olduklarını belirttiler.

Feticu ve Westerman’dan özür dileyen tiyatrocular, kısa sürede bu ikili ile tanışmak istiyor.

Hollandalı gazeteci Westerman, bunun çok iyi bir şaka olduğunu belirterek hala güldüğünü anlatıyor. Yanlışlıkla sanat hırsızları ve dolandırıcıları yerine bir sanat projesine katkıda bulunduğu için mutlu.

Ancak Mira Feticu, aynı görüşte değil. Aldatıldığı için öfkeli ve kırgın olduğunu söylüyor.

Belçikalı tiyatro grubunun hayatını sahneye taşıdığı Gert Jan Jansen, alanında en iyilerden biri olarak kabul ediliyor. Fransa’daki evine 1994 yılında yapılan polis baskınında Picasso, Dali, Matisse, Appel ve Hockney gibi tanınmış sanatçılara ait 1600 sahte tablo bulundu.

Berlin Tiyatro Grubu’na göre, hala dünyanın dört bir yanındaki müzelerde Gert Jan Jansen’in eserleri asılı ve kimse bunun farkında değil.

Tiyatro grubunun hayatını sahneye taşıdığı Gert Jan Jansen’in Fransa’daki evinde 1994 yılında Picasso, Dali, Matisse gibi ünlü sanatçılara ait bin 600 sahte tablo bulunmuştu.