HOLLANDA’DA ÇALINAN PİCASSO TABLOSU 6 YIL SONRA ROMANYA’DA BULUNDU

Yazar Mira Feticu'nun ilk işi, pakete sarılmış halde bulduğu tabloyu yanında getirdiği kopyasıyla karşılaştırmak oldu. Foto: Facebook

Hollanda’nın Rotterdam kentindeki Kunsthal Sanat Müzesi’nden 6 yıl önce çalınan İspanyol ressam Pablo Picasso’ya ait ”Tete d’Arlequin” adlı tablo Romanya’da bulundu.

Sanat dünyasının en dramatik soygunlarından biri olarak kayıtlara geçen 2012’deki olayda, hırsızlar Picasso, Henri Matisse ve Fransız empresyonist ressam Oscar-Claude Monet’in çizdiği eserlerinin de aralarında olduğu milyonlarca euro değerindeki 7 tabloyu çalmıştı.

Romanya organize suçlarla mücadele savcıları, ülkenin doğusundaki Tulcea iline bağlı bir köyde, ağacın altında toprağa gömülü halde bulunan resmin Hollanda’nın Bükreş Büyükelçiliğine teslim edildiğini bildirdi.

ROMANYA KÖKENLİ YAZARA GELEN MEKTUP

6 yıldır bulunamayan tablonun izine, Romanya kökenli bir yazara 10 gün önce gönderilen mektupta rastlandı. Hollanda’da oturan Mira Feticu, geçtiğimiz günlerde isimsiz bir mektup aldı. Mektupta,  ‘Harlequin’in Başı’ anlamına gelen tablonun yerine dair bilgiler yer alıyordu. 2012’deki hırsızlık olayından esinlenerek bir roman yazan Feticu, hemen bir dedektif dostuna danıştı.

Çalınan 7 tablodan esinlenip roman yazan Feticu, Picasso’nun tablosunu bulduğu yerdeki ağaca dayanarak ağladı.
‘TABLOYU GÖRÜNCE AĞLADIM’

Yazar Feticu, sonraki gelişmeleri Hollanda devlet radyosu NRC’ye şöyle anlattı: ”Birkaç gün sonra uçağa atlayıp Romanya’ya gittim. Mektupta yazılanlara göre araştırma yaptım. Bir ağacın altında plastiğe sarılı bir paket buldum. Arabaya gidip yanımda getirdiğim kopya tablo ile karşılaştırdım. Aynı olduğunu hissettiğim an gözyaşlarımı tutamadım.”

Feticu’nun Bükreş’te Hollanda yetkililerine teslim ettiği eserin gerçek olup olmadığı incelemenin ardından netleşecek.

6 KİŞİ CEZAEVİNDE YATIYOR

Hırsızlık hadisesinin ardından 2013 yılında 6 Romen vatandaşı yakalanarak cezaevine konmuştu.

Müzeye acil çıkış kapısından girdikleri belirlenen hırsızlar her ne kadar hapse atılsa da tabloların akıbeti hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamamıştı.

Ancak polis, bir tablonun, hırsızlardan birinin evinde yapılan aramada annesi tarafından yakılmış olabileceği kanısına varmıştı. (İPA)