ROMPAN BAŞKANI AÇIKLADI: “BU AY EKMEĞE ZAM GELİYOR”

Romen tüketicilerin artık daha seçici davrandığını belirten ROMPAN başkanı Aurel Popescu, son 10 yılda ekmek tüketiminin yıllık 92 kilodan 82 kiloya düştüğünü açıkladı.
ROMANYA HABER / Bükreş 

Romanya Un ve Ekmek Endüstrisi İşverenler Derneği (ROMPAN) Başkanı Aurel Popescu; elektrik, doğalgaz, hammadde ve işçi ücretlerinde yaşanan artışların bu ay ekmek zammını mecburi hale getirdiğini söyledi. Popescu, şu anda ekmek fiyatlarının 60 bani ile 1,3 ley arasında değiştiğini, bu ay yapılacak 20 bani’lık zamla 300 gramlık ekmek fiyatlarının 80 bani ile 1,5 ley arasında satılacağını açıkladı.

Romanya Un ve Ekmek Endüstrisi İşverenler Derneği (ROMPAN) Başkanı Aurel Popescu

ROMEN HALKININ YILLIK EKMEK TÜKETİMİ 82 KİLOYA DÜŞTÜ

INDAGRA 2018 Tarım Fuarında konuşan Popescu, Romanya’da son 10 yılda ekmek tüketiminin yıllık 92 kilodan 82 kiloya düştüğünü açıkladı. Halkın artık ekmek tüketiminde daha seçici davrandığını belirten ROMPAN Başkanı Popescu, ancak yıllık 78 kiloluk genel Avrupa tüketim ortalamasına göre Romen halkının ekmek tüketiminin halen yüksek olduğuna dikkat çekti.

TÜKETİCİLER EKMEKTE DAHA SEÇİCİ DAVRANIYOR

Bütün ekmek üreticileri ile aynı fikirde olmasa bile ekmek tüketiminin düşüşünü ve tüketicilerin daha kaliteli geleneksel ekmeğe yönelmesini normal karşıladığını belirten Popescu, “Tüketiciler, geleneksel ekmek ürünlerine yöneldi. Artık daha seçici davranıyor.” dedi.

Un tüketiminin azalmasına rağmen, hazır simit, bisküvi ve pasta ürünlerinde artış meydana geldiğini vurgulayan Aurel Popescu, “Romenler, artık eskisi gibi evde unlu yiyecekler hazırlamıyor. Bir şekilde hazır Simit, bisküvi ve pasta ürünlerini tercih ediyor.” açıklamasını yaptı.

SEKTÖRDE YÜZDE 30 KAYIT DIŞILIK VAR

Romanya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INS) verilerine göre ülkede yıllık 1,5 milyon ton ekmek tüketimi var. Ancak resmi kayıtlarda 500 bin tonun kayıt dışı olduğuna işaret eden Popescu, bunun sektörde yüzde 30’luk bir kayıt dışı anlamına geldiğini vurguladı.

Romanya unlu mamuller endüstrisinde faaliyet gösteren 4500 firmada yaklaşık 40 bin kişi istihdam ediliyor.

Imagini pentru indagra

AB SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTULAR

31 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen INDAGRA fuarında Brüksel’deki sektör temsilcileri, Macaristan, Slovakya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nden gelen meslektaşları ile bir araya gelen ROMPAN Temsilcileri, sektörün korunması için ortak bir anlaşma imzaladı.