İSVİÇRE, ROMEN İŞÇİLERE UYGULADIĞI SINIRLAMAYI KALDIRIYOR

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis (sağda) ve İsviçre cumhurbaşkanı Alain Berset, Cotroceni Sarayında ortak basın toplantısı düzenledi.
ROMANYA HABER | Bükreş

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in davetlisi olarak Bükreş’e resmi bir ziyaret gerçekleştiren İsviçre cumhurbaşkanı Alain Berset, önümüzdeki sene İsviçre ‘de çalışmak isteyen Romen ve Bulgar vatandaşlarına yönelik kısıtlamaları kaldıracaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayında (Cotroceni) yapılan ortak basın toplantısında konuşan İsviçre cumhurbaşkanı Alain Berset, Romen ve Bulgar işçilere uygulanan mevcut sınırların önümüzdeki mayıs ayında sona ereceğini söyledi.

“İsviçre’nin vatandaşlarımıza uyguladığı çalışma kotasının önümüzdeki sene kaldırılacağı müjdesini vermek istiyorum” diyen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de Berset’e teşekkür ederek halen bu ülkede yaklaşık 30 bin Romen vatandaşının hayatını sürdürdüğünü belirtti.

Iohannis, ayrıca İsviçre tarafından Romanya’ya AB’ye uyum çerçevesinde hibe edilen 179,5 milyon doların sınır güvenliği, yargı sistemi ve çevre altyapı alanlarında değerlendirileceğini belirtti.

Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre ile AB arasında özel ikili işbirliği anlaşmaları var. Romanya ve Bulgaristan vatandaşları, AB ülkelerinde serbest çalışma hakkı kazandıktan sonra İsviçre, iki ülkeden yoğun is göçü yaşanacağı endişesiyle çalışma kotası koymuştu.