BULGARİSTAN’DA AB VATANDAŞLIĞI SATAN ÇETE ÇÖKERTİLDİ

Bulgar polisi, Makedonya, Moldova ve Ukrayna vatandaşlarına sahte pasaport temin ettikleri öne sürülen 20 kişiyi gözaltına aldı. (Foto: BGNES)

Bulgaristan’da, AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşlarına sahte Bulgar pasaportu sattıkları gerekçesiyle 20 kişi gözaltına alındı.

Bulgar polisi, bu sabah yaptığı baskınlarda Makedonya, Moldova ve Ukrayna vatandaşlarına sahte pasaport temin ettikleri öne sürülen 20 kişiyi gözaltına aldı. Radio Liberty’nin haberine göre, gözaltına alınanlar arasında, Yurtdışında Yaşayan Bulgarlar Dairesi Başkanı da yer alıyor.

5600 DOLARA BULGAR PASAPORTU

Polis kaynakları, zanlıların pasaport başına yaklaşık 5 bin 600 dolar aldığını kaydediyor. Gözaltına alınan zanlılar yolsuzluk, suç örgütü kurmak, evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Bulgaristan 2007’den beri Avrupa Birliği üyesi. Bulgar pasaportu, vatandaşlarının AB topraklarında serbestçe hareket ve ikamet etmesine imkan sağlıyor.

Sahte pasaportların en çok Moldova, Makedonya ve Ukrayna gibi Bulgar azınlığa sahip ülkelerin vatandaşları tarafından alındığı belirtildi.

HAFTADA 30 ŞÜPHELİ PASAPORT

Raporlar bu ofisin haftada yaklaşık 30 şüpheli pasaport verdiğini gösteriyor.

Savcılar, rüşvet alma, sahtecilik ve görevi kötüye kullanma da dahil olmak üzere pek çok suç isnadıyla soruşturmayı genişletmeye karar verdi.

Daha önce, Ukraynalılar için Polonya pasaportlarını tahrif ederek müşterilerini yasa dışı yoldan İngiltere’ye gönderen çete, Polonya polisince çökertilmişti.