Romanya’nın en büyük mısır üreticisi olmasını Le Monde böyle verdi: “DRACULA’NIN VAMPİRLERİ AVRUPA PİYASASINI ELE GEÇİRDİ”

ROMANYA HABER / Bükreş 

Romanya, bu yıl 15 milyon ton Mısır üretimi rekoltesi ile Avrupa’nın lider ülkesi konumuna yükseldi. Daha önce bu rekoru elinde bulunduran Fransa’da ise bu yıl 11,8 milyon ton mısır rekoltesi bekleniyor. Romanya’nın üretim rekorunu Fransa’nın elinden almasını Le Monde gazetesi, “Romanya, Mısır’da Avrupa’nın en büyük üreticisi rekorunu Fransa’nın elinden aldı. Drakula’nın vampirleri Avrupa mısır piyasasını ele geçirdi.” başlığıyla verdi.

Bu rekorun sürpriz olmadığını belirten Le Monde, “Çünkü Karpat dağlarındakiler Mısır’ın lezzetine ve yemeklerine ayrı bir önem veriyor. Mamaliga gibi. Ancak bu üreticiler sadece iç piyasayı değil, dış pazarı da hedefliyorlar.” yorumunu yaptı.

Gazete, Fransa’da mısır üretimindeki düşüşün nedenini ise, düzensiz yağışlar ve yazın kurak geçmesine bağladı.

TARIM BAKANI DAEA: “BUĞDAY VE AYÇİÇEK’TE DE İDDİALIYIZ” 

Tarım Bakanı Petre Daea da Agerpres’e verdiği açıklamada Romanya’nın Mısır üretiminde Avrupa birinciliğini doğrulayarak, kesin rekolte rakamlarının önümüzdeki haftalarda netleşeceğini vurguladı.

Bakan Daea, Mısır’ın dışında buğday ve ayçiçeği üretiminde de Romanya’nın rekor üretime sahip olduğunu ve AB’nin sayılı ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, “Çünkü verimli toprak ve iklime sahibiz. Üretim rekorunun önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini umuyorum.” dedi.