AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI JUNCKER’DEN ROMANYA’YA UYARI: “SCHENGEN ÜYELİĞİNİZİ TEHLİKEYE ATMAYIN”

Avrupa Komisyonu Baskanı Jean-Claude Juncker, Hükümet ve Parlamentoyu hukukun üstünlüğünün tehlikeye atılmaması konusunda uyardı. Junker, “Schengen üyeliğinizi tehlikeye atmayın” dedi.
ROMANYA HABER / Strazburg

Romanya olmadan Schengen bölgesindeki Avrupa’nın eksik olacağını söyleyen Avrupa Komisyonu Baskanı Jean-Claude Juncker, Hükümet ve Parlamentoyu hukukun üstünlüğünün tehlikeye atılmaması konusunda uyardı. Junker, “Schengen üyeliğinizi tehlikeye atmayın” dedi.

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in de katıldığı Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu Genel Kuruluna hitap eden Juncker, Romanya ile ilgili farklı duygulara sahip olduğunu belirterek, “Romanya benim için herhangi bir ülke değil. Derin duygulara sahip olduğum bir ülke. Romen halkının duyarlılığına saygı duyuyorum. Romen halkını, Avrupa Birliği’nin kurucu halkları gibi görüyorum. Romanya, istikrarsızlığı değil istikrarı tercih etmelidir. Romanyasız Avrupa ve Schengen bölgesi eksik olacaktır.” dedi.

1 Aralık’ta Romanya’nın Büyük Birliğin 100. yıldönümünü (Centenarul Marii Uniri) kutlayacağına dikkat çeken Juncker, Romanya’ya ait bu birlik sevincinin bütün Avrupa Birliği olarak kutlama temennisinde bulundu.

‘HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDEN TAVİZ VERİLMEMELİ’

Romanya’nın yolsuzluklar ve örgütlü suçlarla mücadelede DNA gibi kurumlarla diğer birçok ülkeye örnek olacak şekilde cesurca mücadele ettiğine dikkat çeken AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, bu mücadeleden ve hukukun üstünlüğü ilkesinden taviz verilmemesi çağrısında bulundu.

Görev süresi içerisinde Romanya’nın Schengen bölgesine girişini görmeyi arzu ettiğini vurgulayan Juncker, Hükümet ve Parlamentodan Romanya’nın yolsuzluklarla mücadelede yapılacak geri adım ve yasalardaki geri adımın Schengen bölgesine girişi tehlikeye atacağına dikkat çekti.

‘HÜKÜMET VE PARLAMENTOYA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’

2014’ten beri, Avrupa Konseyi’ne başkanlık ettiğini, görevi süresinde her zaman Romanya’nın Schengen bölgesinin bir parçası olması gerektiğini savunduğunu vurgulayan AK Başkanı Juncker, şöyle seslendi, “Görev süremin bitmesinden önce Romanya’yı Schengen bölgesinde görmek istiyorum. Bunu ancak Hükümet ve Parlamentonun çizdiği rota belirleyecektir. Bu hedef, Hukukun üstünlüğü ilkelerinden ayrılarak tehlikeye atılmamalıdır. Umut ediyorum ki Romanya, gelecek yıl Konsey Başkanlığını devralmadan önce yolsuzlukla mücadelede hukukun üstünlüğü ilkesini koruyarak bu konuda bir uzlaşma sağlar. Bu şarttır. Aksi takdirde Avrupa Komisyonunun Romanya’ya yönelik alacağı tavsiye ve müeyyideleri kabul etmek zorunda kalacaktır.”