USTA FOTOĞRAFÇI ARA GÜLER HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye’nin en iyi fotoğraf ustası olarak tanınan Ara Güler, kontrol amaçlı gittiği hastanede fenalaşarak hayatını kaybetti.

Duayen fotoğrafçı Güler, kontrol için gittiği özel hastanede rahatsızlanınca yoğun bakım ünitesine alındı. Kalp krizi geçirdiği öğrenilen 90 yaşındaki sanatçı, ilk yapılan müdahaleyle hayata döndürüldü. İlerleyen saatlerde yeniden kalbi duran Ara Güler, son nefesini verdi.

ARA GÜLER KİMDİR?

16 Ağustos 1928’de İstanbul’da doğan Ara Güler, lisedeyken film stüdyolarında çalışmaya başladı. Bu arada Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına devam ett.

1950’de Yeni İstanbul Gazetesi’nde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam etti.

1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto-muhabirliği görevlerini üstlendi. 1954’de Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı.

1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” ünvanını kazandı. Takip eden yıllarda Güler’in ödülleri ardı sıra geldi. Ara Güler, bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyurdu. İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti.

Ara Güler’in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da fotoğrafları sergileniyor.