İşsize Niyet, AKP’ye Kısmet

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

İşsizler için kurulan fonu yağmalamaya devam ediyorlar. 2008 ila 2011 seneleri arasında 11,5 milyar TL Güneydoğu Anadolu Projesi’nde (GAP) kullanılmak üzere hükûmete avans olarak verilmişti.
O gün bugündür paradan haber yok. İşsizlik Sigortası Fonu’nu İşkur Genel Müdürlüğü idare ediyor.
Fon hakkında hazırlanan bağımsız teftiş raporunun tarihi 2017 senesinin eylül ayına ait. O tarihten beri fonda ne olup bittiği tam olarak bilinmiyor.
GAP İÇİN ALINAN 11,5 MİLYAR TL ÖDENMEDİ
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) devletin hesap vermesinden gayr-i memnun. Şeffaflığa tahammülü yok.
Bir sene evvelki raporda GAP için verilen para fona ait bilançoda “alacak” olarak görünüyor. Hükûmet aldığı parayı 7 senedir ödemiyor.
Aynı hükûmet krizde para lazım gelince gözünü yine İşsizlik Fonu’na dikti. Uğur Gürses’in müdakkik gazeteciliğine kadar kimse fark edemedi yağmayı.
HALKBANK, VAKIFBANK VE EXİMBANK’A TAKVİYE
Gelirlerinin yüzde 89’unu devlet iç borçlanma senetlerinde değerlendiren fon elindeki 11 milyar TL tahvili yüzde 20 olan piyasa faizinin altında yüzde 10 faizle eylül ayının sonunda elinden çıkardı.
Aynı tarihte Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank tahvil ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) müracaat etti. SPK işleme onay verdi ve üç kamu bankasına 11 milyar TL civarında kaynak aktarıldı.
Bankacılara bile haber verilmeden büyük bir gizlilik içerisinde yürütüldü işlemler. İşsizlik Fonu’nun kaynakları piyasaya haber vermeden, ihaleye çıkılmadan bankaların sermaye takviyesi için kullanıldı.
KANUNDA BÖYLE BİR YETKİ YOK
Oysa İşsizlik Fonu’nun kuruluş kanunda böyle bir yetki yok. Kanunda bir değişiklik de yapılmadığına göre hukuk ayaklar altına alınarak kamu bankalarının açıkları kapatılıyor.
Müteahhitlere ucuz kredi veren bankaların nakit ihtiyacı işsizler için biriktirilen paralardan temin ediliyor.
Muhalefet milletvekilleri (HDP’den Garo Paylan, İyi Parti’den Durmuş Yılmaz),  Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu’dan malumat almak istedi.
Türkiye’nin konuştuğu vakaya muhatapları sessiz.
KANUNA RAĞMEN BU İŞLEM NASIL YAPILDI?
Aksu’nun skandala dair verdiği şu cevap tam bir danışıklı dövüş itirafı: “Bu bahsedilen işlem Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bilgisi dâhilinde yapılan bir işlem değildir. İki kurum kendi inisiyatifleriyle beraber bu işlemleri yapmışlardır.”
Fonun böyle bir inisiyatif kullanamayacağı ve işlemin kanuna mugayir olduğu hatırlatılınca Aksu da, “Bankacılıcık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayladı.” ifadelerini kullandı.
SARAY’DAN AL HABERİ
Bakanlığın açıklamasıyla aynı saatlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da benzer sözler sarfetti.
Kalın’ın ifadeleri şöyle: “Kamu fonları devletin içerisinde zaman zaman farklı yerlerde kullanılmıştır. Geçmişte de bu oldu. Özal döneminden beri bu tür uygulamalar yapılmıştır. Geçen sene de buna benzer birtakım kaydırmalar yapılmıştır. Burada herhangi bir risk, tehlike söz konusu değil.”
Kalın şunu demek istiyor: GAP için 11,5 milyar TL almıştık. Gördüğünüz gibi işler yürüyor. Hesap soran yok.
MUHALEFET VE SENDİKALAR KAYIP
Muhalefetin ve işçi aidatları ile safa süren sendika başkanlarının böylesine vahim bir işleme mukabil kullandıkları munis dil şayan-ı dikkat.
İşçinin hakkını müdafaa etmeyen bir muhalefet ve sendikaların mevcudiyeti iktidara yan yollara çıkmak için cesaret veriyor.
Avrupa’da hükûmetten birkaç ismin istifası ve imzası bulunan herkes hakkında adlî tahkikat açılması ile kapatılabilecek bir skandal Türkiye’de Nihat Doğan’ın magazin programı hazırlayıp hazırlamayacağı kadar tesir uyandırmıyor.
124 MİLYAR TL VAR
124 milyar TL sıcak para fonda duruyor. Kriz günden güne derinleşiyor. Hükûmet sıkıştıkça o parayı kullanacak.
GAP’ta ve son kamu bankalarına sermaye takviyesinde olduğu gibi fona el uzatırken son derece rahat hareket edecek. Sermaye Piyasası Kanunu, Bankacılık Kanunu, Sayıştay ve diğer mekanizmaların devreye gireceğini zannetmek beyhude…
Şu ana kadar fondan işsizlik ödeneği olarak sadece 17 milyar TL ödendiğini belirteyim ki tenakuz daha berrak hale gelsin.
İşsize niyet hükûmete kısmet… Yiyin efendiler yiyin!
(tr724)