Eğitim Bakanı Valentin Popa İstifa Etti

Macar azınlığının bulunduğu illerdeki Romence yetersizliği ile ilgili yaptığı açıklamaları nedeniyle Macar Partisi UDMR’nin tepkisini çeken Eğitim Bakanı Valentin Popa, bugün istifa ettiğini açıkladı.
Popa, istifa kararını, iktidar partisi (PSD) lideri Liviu Dragnea ile görüştükten sonra açıkladı.
Eğitim Bakanını istifaya götüren süreç, ülkedeki Macar azınlığı ile ilgili açıklamaları oldu.
Bir süre önce yeni eğitim yılı açılışını Macar azınlığının yoğun bulunduğu Harghita’da yaptığını belirten Bakan Popa, buradaki Macar azınlık okulundaki çocuklarla Romence iletişim kuramamaktan yakındı.
‘ROMANYA VE ROMENCE DİLİ MÜZAKERE KONUSU OLAMAZ”
Girdiği sınıflarda öğrencilerin sınıftan ayrılırken bile Romence “Hoşça kalın” diyemediklerini belirten Popa, “Romanya ve Romen dili müzakere konusu olamaz. Romanya’daki bütün çocukların fırsat ve iş eşitliği için Romence bilmeleri zorunludur. Buradaki okullarda verilen Romence çok yetersizdir. Bu nedenle bölgedeki okullara yönelik Romence ve Romanya kültürü ile ilgili acil eğitim tedbiri alınmalıdır.”
Popa, parlamentoda yaptığı konuşmada da bütün milletvekillerine bölgedeki okulları ziyaret etmelerini ve hükümetin konuyla ilgili hazırladığı Acil Yönetmeliğe destek vermelerini istemişti.
Bakan’ın bu açıklamalarına Parlamentoda Macar azınlığını temsil eden ve hükümete dışardan destek veren UDMR genel başkanı Kelemen Hunor tepki gösterdi.
Hunor, artık, PSD –ALDE Hükümetinin Eğitim Bakanı Popa ile çalışamayacaklarını açıkladı.
Eğitim Bakanının istifasıyla Dăncilă kabinesinde ikinci istifa gerçekleşmiş oldu. Geçen ay da Araştırma Bakanı Nicolae Burnete görevinden istifa etmişti.
Kulislerde yer alan bilgilere göre iktidar partisi, Popa’dan boşalan eğitim Bakanlığı için Liviu Pop veya Ecaterina Andronescu isimleri üzerinde yoğunlaşıyor.