Üçüncü Havalimanında Haklarını Arayan 500 İşçi Gözaltına Alındı

3. Havalimanı inşaatında kötü çalışma koşulları ve artan iş cinayetlerine karşı isyan eden işçilere yönelik polis-jandarma baskınında 500’e yakın işçi gözaltına alındı. Sabaha karşı işçilerin şantiyede kaldıkları odaların kapıları kırıldı, işçiler darp edildi.
İnşaat-İş Genel Sekreteri Yunus Özgür ve Örgütlenme Sorumlusu Deniz Gider’in de gözaltına alındığı belirtildi.
İnşaat-İş Sendikası, baskın sırasında koğuşlarda yaşananları işçilerin ifadeleriyle şöyle aktardı: “Görüntü alanları hem gözaltına aldılar hem de darp ettiler. 22 yaşındaki uzman çavuş 54 yaşındaki adamı darp etti! Bu şekilde 11 kişi biliyorum, tanık oldum.”

Yaşananları Yol Tv’ye anlatan bir işçi, ”Kapılarımızı koçbaşı ile kırıp özel alanımıza girdiler. Bunu kabul etmiyorum. Sabaha kadar uyutmadılar sonra da çalışın diyorlar. Bu şartlarda nasıl çalışalım? Paralarımızı alamıyoruz, biz işçiyiz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Ben anneme babama bakmak durumundayım. ” ifadelerini kullandı.

‘İşçiler, işçi servisleriyle karakola götürüldü’
Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ise şunları kaydetti: “Saat gece 3’te 30’arlı biçimde gözaltılar yapıldı. Direnişin öncüsü olan arkadaşlarımız gözaltına alındı. 500’e yakın işçi gözaltına alındı. Patron talimatıyla gözaltına alındıkları çok açık. Çünkü arkadaşlarımız işçi servisleriyle gözaltına alınarak çevredeki karakollara götürüldü. Diğer işçiler de formen baskısıyla tekrar işlerine geri döndürülmek isteniyor. Buna karşın şantiyede direniş sürüyor. Saat 19.00’da Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda diğer sendikalarla birlikte işçilerle dayanışma eylemi düzenleyeceğiz. Bizler gözaltıların serbest bırakılmasını istiyoruz. Gözaltılar yapılana kadar da direnişimiz devam edecek. Kaymakamla yapılan toplantı direnişi bitirmemiz yönündeydi. Ama biz işçilerin talepleri karşılanmadan işçilerin direnişi bitirmeyeceğini söyledik. Bugün zorla baskıyla çalıştırıyorlar arkadaşlarımızı ama iş barışı olmadan bu şantiyede insanca çalışma koşulu beklenemez. Bu süreci örgütleyeceğiz. ”
Eylemin olduğu 3. Havalimanı’nda kaza: 2 işçi yaralandı
İş bırakma eyleminin devam ettiği 3. Havalimanında bir iş kazası daha yaşandı. İnşaat-İş’in aktardığınına göre devrilen vincin içindeki 2 işçi yaralandı. İşçilerden birinin durumunun ağır olduğu aktarıldı