İnsan Kaçırmayı ve Satmayı Durdurun” Sloganları ile Protesto Gösterisi Düzenleyen Moldovalılar Öğretmenlerine Sahip Çıkıyor

Erdoğan’ın Rus yanlısı Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon ve Vladimir Plahotniuc’ i çeşitli vaatlerle harekete geçirerek 25 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren Orizont okulu öğretmen ve yöneticilerini gözaltına almasına ülkenin farklı kesimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Parlamentoda yer alan PAS, PDA ve PLDM temsilcileri Uluslararası Kişinev havaalanında bir protesto gösterisi düzenledi.
Adevarul da yer alan habere göre ellerinde “İnsan kaçırmaya ve satmaya son verin!” pankartları taşıyan protestocular bu kaçırma olayını Dodon- Plahotniuc ikilisinin organize ettiğini, Erdogan’in Moldova’ya ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayının restorasyonunun diyeti olarak gerçekleştirilen ağır bir insan hakları ihlali olduğunu vurguladılar.

sergiu2
Sergiu Litvinenco

‘TÜRKİYE’YE İADE DEMEK İŞKENCE DEMEK”
Ulusal Hareket ve Dayanışma Partisi (PAS) adına konuşan Sergiu Litvinenco, diktatörlükle yönetilen Türkiye’de bağımsız hukuk şartlarının bulunmadığını belirterek,      ”Öğretmenlerin Türkiye’ye iade edilmesi demek işkence veya omur boyu hapis demek. Hatta öldürülebilirler de” dedi.
Litvinenco, “Şimdi, Dodon ve Plahotniuc ikilisinin,  gözaltına aldırdıkları 7 öğretmenin ömür boyu hapis cezasına çarptırıldıkları zaman ne hissedeceklerini merak ediyorum. Dodon, Cumhurbaşkanlığı Sarayını (Erdogan’a) tamir ettirip mobilyalarını aldırıp 1 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Sarayına geçmek istiyor. Ve Plahotniuc de Ulusal Arena’nın yapılmasını istiyor. Bunların karşılığı bir insanın hayatıyla oynamaya değer mi?”  diye sordu.
EĞİTİM BAKAN YARDIMCISI: “ORİZONT’A KARSI GİRİŞİMLER 2013’E UZANIYOR”
igor
Eğitim Bakan Yardımcısı Igor Grosu

PAS sekreteri ve Moldova Eğitim Bakan Yardımcısı Igor Grosu de Erdoğan rejiminin Orizont Okullarına karşı yürüttüğü kapatma ve kumpas girişimlerinin 2013 yılına kadar dayandığını ifade ederek, Türk Dışişlerinden Moldova Dışişlerine gönderilen yazışmaları hatırlatarak “Erdoğan rejimi ile Dodon – Plahotniuc rejimi arasında bu konuda bir anlaşma olduğunu düşünüyorum” dedi.
Politik Parti Platformu başkan yardımcısı Inga Grigoriu da gençleri, Dodon rejimininin insan hayatı ve güvenliğini hiçe sayan hukuksuzluğuna karşı harekete geçmeye çağırdı.
HUKUKCU MAZUR: “MOLDOVA MAHKUM OLUR”
PAS üyesi adli hakim Ion Mazur da yaptığı açıklamada öğretmenlerin, mahkeme kararı olmadan Türkiye ye iade edilemeyeceğini belirterek, “Eğer iade gerçekleşirse Moldova, Avrupa insan hakları mahkemesinden kesinlikle mahkûmiyet alacaktır.” uyarısında bulundu.
VELİ VE ÖĞRENCİLER DE HAVAALANINDA ÖĞRETMENLERİ İÇİN NÖBET TUTUYOR
Okulların veli ve öğrencileri ise havaalanında nöbet tutuyor. Ellerine aldıkları dövizler ila iadenin durdurulmasını isteyen öğrenci ve veliler, ”Bu durum kabul edilemez. Onlar sadece öğretmen.” diye tepkilerini dile getirdi.