Bakanlar Aynı Gün Birbirlerini Tekzip Etti: “Dövizle Konut Alınacak Mı, Alınmayacak Mı?”

Dövizde artış devam ederken yükselen kur karşısında takınılacak tavır karşısında kafalar karışık. Erdoğan ve AKP iktidarının iki bakanının aynı gün yaptığı açıklamalar ve gazetelere yansıyan haberler kur konusunda taban tabana zıt fikirlerin olduğunu ortaya koydu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, alışveriş merkezlerinde, evlerde dükkanlarda artık dövizle kiralama ve satış dönemine son vereceklerini açıkladı. Diğer yandan dün başlayıp 31 Ekim’e kadar sürecek konut kampanyasında dövizle alımlara yeni imkanlar tanındığını aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yüzde 10 peşinatı dövizle yatırına ise kur garantisi verileceğini söyledi.
İşte açıklamalar;

BERAT ALBAYRAK AÇIKLADI: EVLERDE DÜKKANLARDA DÖVİZLE KİRALAMA VE SATIŞ DÖNEMİ BİTİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire ile Paris’teki görüşmesinin ardından Türkiye dönüşü uçakta bir grup gazetecinin sorularına  cevap verdi. AVM’lerdeki dükkanlarda, gayrimenkullerde döviz ile kiralama ve satışın önüne geçmek için gerekli adımları en kısa sürede atacaklarını belirten Albayrak, “İşte burada hassas bir nokta var. Bir kısım kredi döviz riski bununla ilişkili olan portföyü ayıracak şekilde çalışıyoruz. Bunu en kısa sürede Meclis’e getireceğiz. Bu konuyla ilgili toplumda da zaten ciddi bir talep var. Detayları, hukuki süreçleri çalışılıyor şu an” diye konuştu.

ÇEVRE BAKANI: KONUTTA YÜZDE 10 PEŞİNATI DÖVİZLE YATIRINA KUR GARANTİSİ VERİLECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni konut kampanyasının detaylarını açıkladı. Kurum, 29 Ağustos-31 Ekim döneminde ev alacaklar yüzde 10 indirimden faydalanacağını, ayrıca yüzde 10 peşinatı dövizle yatırına ise kur garantisi verileceğini belirtti.
Kurum: “Minimum yüzde 10 peşinat alınacak. Bu peşinatla alakalı, bugün dövizde veya altında yatırımını değerlendiren vatandaşımızla alakalı şöyle bir durum söz konusu. Altını ve dövizi bugünkü kurdan neyse bu kur bir kenara koyulacak ve süreç içerisinde diyelim ki dövize ve altına artış geldi, bu artış kadar daire fiyatından bedel düşülecek. Dolayısıyla hiç kimsenin şu saatte dövizini, altınını kenarda tutmasını gerektiren bir durum söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.