Dersim Dağları Günlerdir Yanıyor; Devlet Seyrediyor

Tunceli’nin Hozat ilçesinde bir haftadır yayılarak devam eden ve ‘kasıtlı olarak müdahale edilmediği’ iddialarıyla gündeme gelen orman yangınları konusunda Baro’dan açıklama geldi. Hozat ilçesindeki Aliboğazı’nın Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde bir hafta önce başlayan yangın büyüyerek devam ettiği aktarıldı.
Tunceli Barosu, yaptığı açıklama ile Hozat ilçesinin Hozat ilçesindeki Değirmendere, Zoğar, Zenge, Koçeri, Bozan, Koskozulca ve Dündül bölgelerinde günlerdir süren yangına bir an önce müdahale edilmesi çağrısında bulundu.
‘ASKERİ OPERASYON KAPSAMINA ALINDI’
Askeri operasyon kapsamına alındığı için kimsenin girişine izin verilmeyen bölgedeki yangına, yetkililerin de müdahale etmediği belirtiliyor.
Yangına ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tunceli Barosu, ‘devletin, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyarak tedbirleri almakla yükümlü olduğu’ hatırlatarak, şöyle denildi:
‘ORMAN YAKMAK SUÇLARI GENEL AF KAPSAMINA SOKULAMAZ’
“Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.”
Hozat’taki yangına derhal müdahale edilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
‘HUKUKSAL SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ’
“Ülkemizin en önemli florastik ve faunastik zenginliğini barındıran coğrafyamızda orman yangınları kültürel ve doğal miras sahalarımızı yoğun şekilde tahrip etmektedir. 6831 sayılı Orman Kanunu; 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi hukuksal zorunluluktur. Tunceli Barosu olarak hukuksal süreci takip ediyoruz.”
‘YANGIN HARİTASINDA ‘HOZAT YANGINI’ YOK’
Öte yandan Orman Genel Müdürlüğü’nün ülkedeki yangınları gösteren haritasında, Hozat’taki yangın yer almıyor.