Diaspora Mitingi Üçüncü Gününde de Devam Ediyor

Başkent Bükreş'te cuma ve cumartesi günleri düzenlenen hükümet karşıtı miting bu akşam da devam ediyor.

Romanya’da gurbetçilerin yolsuzlukla suçladıkları hükümeti protesto için düzenledikleri gösteriler bugün de devam ediyor. Cuma akşamı yaşanan şiddet olaylarının aksine, dünkü miting sakin geçmişti.
Yıllık izinlerini geçirmek için ülkelerine gelen Romen gurbetçiler sosyal medya üzerinden organize olarak, ’diaspora mitingi’ adlı bir dizi gösteriyle hükümeti protesto ediyor.
Hükümete istifa çağrılarının yapıldığı gösterilerin ilki, cuma akşamı başkent Bükreş’te hükümet binası önündeki meydanda düzenlendi. Onbinlerce gurbetçi, yolsuzlukla mücadele yerine, suçlulara af getirmekle suçladığı hükümete yönelik sloganlar atmıştı.

Cuma akşamı yaşanan şiddet olaylarında 400’ü aşkın vatandaş hafif yaralandı.

ŞİDDET OLAYLARI YAŞANDI

Cuma akşamki mitingde küçük bir grubun taşkınlığına jandarmanın tazyikli su ve biber gazıyla cevap vermesi, şiddet olaylarının fitilini ateşledi. Eylemcilerle jandarma arasında yaşanan kovalamaca sonunda 400’ü aşkın vatandaş hafif yaralandı, 19 gösterici gözaltına alındı.

CUMARTESİ MİTİNGİ SAKİN GEÇTİ

İlk güne oranla daha fazla gösterici cumartesi akşamı aynı meydanda toplandı. Göstericiler, saatler boyu düdük çalarak protestolarını sürdürdü. Başkent Bükreş’le eş zamanlı olarak, çevre şehirlerde de eylemler düzenlendi. Yurt genelindeki tüm eylemlerin sakin geçtiği gözlendi.

‘PES ETMİYORUZ’ MİTİNGİ

Geçen yıldan bu yana hükümet karşıtı eylemleri organize eden ‘’Yolsuzluk Öldürür’’ adlı insiyatif, halkı bu akşam diaspora mitingine destek vermeye çağırdı. Sosyal medyadan ‘’Pes etmiyoruz’’ başlığıyla açılan etkinlik yerel saatle 18.00’de başladı.

GURBETÇİLER GİDİŞATTAN HUZURSUZ

Diasporadaki Romen vatandaşları, yolsuzlukla mücadele yerine yolsuzluğa prim vermekle  suçladıkları sosyal demokrat hükümetin ülke itibarını zedelediğini ileri sürüyor. Yasal reformlarla yargıyı siyasetin emri altına almakla suçlanan hükümet, AB ülkelerinden de sıkça eleştiri alıyor.
Dünya Bankası verilerine göre, 20 milyonluk Romanya nüfusunun dörtte biri yurtdışında yaşıyor. Çoğunluğu İtalya, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin ülke ekonomisine tahmini katkısı yılda 5 milyar dolara yaklaşıyor.