ABD’den İlk Yaptırımlar: Soylu ve Gül’ün Mal Varlıklarına El Konuldu

Amerika Birleşik Devletleri’nin Rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılmaması sonrası yaptığı yaptırım uyarısında ilk uygulama hayata geçti. İki Türk bakanın Amerika’daki mal varlıklarına el konuldu. Euronews’in haberine göre; Amerika Birleşik Devletleri, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Pastör Andrew Brunson’ın tutuklanmasındaki rolleri nedeniyle finansal yaptırımlar kapsamına alındığını açıkladı
Amerika Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in yaptığı yazılı resmi açıklamada Brunson’ın adil olmayan tutukluluğu ve halen ev hapsinde devam eden yargılamasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders’ta günlük toplantısında Brunson’ın 2016 yılında yakalanması ve sonrasında tutuklanmasında Gül ve Soylu’nun başrolde olduklarını vurguladı.
MÜLKİYETLERİ BLOKE, İŞ YAPMALARI YASAK
Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Gül ve Soylu’nun ABD’deki mülkiyetleri bloke edilirken, ABD’li kişi ve kurumların bu kişilerle iş yapmasına engel getirildi.
Küresel Magnitsky Yasası kapsamında alınan yaptırım kararına göre Gül ve Soylu’nun bakanlıklarının Türkiye’de “ciddi insan hakkı ihlallerinde” bulunduğu ve buna göre 13818 numaralı Başkanlık Kararnamesi’ne referansla sorumlu tutuldukları kaydedildi.
RUSYA YAPTIRIMLARI GİBİ
Rusya’daki insan hakları ihlallerinin sorumlularına karşı 2012 yılında çıkarılan ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çevresindeki oligarklara yaptırım getiren Magnitsky Yasası, 2016 yılında tüm dünyada insan hakları ihlali yapan kişi ve kurumları hedef alacak şekilde genişletilmişti.