Yunanistan’daki Yangın Felaketi Büyüyor: 74 Ölü, 150 Yaralı

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın doğusunda dün başlayan orman yangını meskun mahallere sıçradı. Yangında en az 74 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi de yaralandı.
Ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor. Bölgede hava sıcaklıkları 40 derece civarında seyrederken, rüzgar saatte 80 kilometre hızla esiyor.
Atina’ya 29 kilometre uzaklıkta bulunan Mati Köyüne sıçrayan yangın yüzünden köyde yaşayanlar tahliye edilmeye çalışıyor. Yüzlerce kişinin denize kaçtığı yangında ölenlerin arasında küçük çocuklar ve bebeklerin de bulunduğu, tamamen yanmış durumdaki cesetlerin kimliklerinin tespiti için DNA testi yapılacağı öğrenildi.
Reuters’ın aktardığına göre yazlıkların bulunduğu turistik bir bölge olan Mati köyünün bir sakini Yunan Skai televizyonuna “Mati bir yerleşim bölgesi olarak artık yok oldu. Cesetler, yanmış arabalar gördüm. Hayatta kaldığım için şanslıyım” diye konuştu. Bir belediye yetkilisi Atina’nın doğusunda en az 100 evin ve 200 aracın yandığını gördüğünü söyledi.

Yangının çıktığı Attika Eyaleti’nde olağanüstü hal ilan edilirken, yangını söndürmek için uluslararası yardım çağrısı da yapıldı. Kıbrıs ve İspanya’nın yardım teklifinde bulunduğu, ABD’nin de yangının seyrini izlemek üzere insansız hava aracı gönderdiği açıklandı.
YÜZLERCE EV KÜL OLDU

Yüzlerce ev ve aracın kül olduğu yangınlar nedeniyle binlerce kişi bölgeden tahliye edildi. Yangından kaçarak Rafina Limanı’na ulaşan yüzlerce kişi, Sahil Güvenlik botları ve özel feribotlarla bölgeden uzaklaştırıldı. Dün öğleden sonra Atina’ya yaklaşık 20 kilometre mesafedeki ormanlık alanda çıkan yangınlar, şiddetli ve yön değiştiren rüzgar nedeniyle hızla yayılarak geniş bir bölgeyi etkisine aldı. Rafina yakınlarındaki yangınlara yaklaşık 200 itfaiyeci, çok sayıda gönüllü ve yüze yakın araçla karadan, uçak ve helikopterlerle de havadan müdahale ediliyor.


Yunan İtfaiye Teşkilatından yapılan açıklamada, başkentin 50 kilometre batısındaki Kineta bölgesinde çıkan bir diğer orman yangınını söndürmek için de 150 itfaiyeci ve 74 yangın söndürme aracının çalıştığı kaydedildi. Bu bölgede çıkan yangın sebebiyle oluşan duman Atina’da gökyüzünü kaplarken, Atina’yı Mora Yarımadası’na bağlayan otoyol saatlerce trafiğe kapalı kaldı.
İKİ EV ARASINDA 26 CESET

Yunanistan’ın başkenti Atina’nın doğusundaki Mati bölgesinde dün akşam başlayan orman yangınında, daha önce öldüğü belirlenen 24 kişinin ardından, 26 kadar ceset daha bulunduğu açıklandı. Yunan Kızılhaç başkanı Nikos Economopoulos, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, iki ev arasında 26 yanmış ceset bulduk” dedi.
Yangına karadan 300’e yakın itfaiyeci, 100’ü aşkın itfaiye aracı, yaya birlikleri ve gönüllülerle, havadan ise 7 Canadair uçağı ve 10 helikopterlerle müdahale edildiğini açıklayan Canakopulos, Avrupa Sivil Savunma Mekanizması’ndan hava ve karadan yardım desteği talep edildiğini, Kıbrıs ve İspanya’nın olumlu yanıt verdiğini söyledi.

ÇİPRAS: ASİMETRİK BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ
Bosna ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras “Tamamen asimetrik bir durumla karşı karşıyayız” dedi. Yunan yetkililer birkaç noktada aynı anda başlayan yangının kuşkulu olduğunu ifade ediyor.

Öte yandan dünkü aşırı kuru ve sıcak havanın yangınlara yol açmış olabileceği de belirtiliy