Anayasa Mahkemesi Kararına Uyan Cumhurbaşkanı Iohannis, Dna Başkanı Codruta Kövesi’yi Görevden Aldı

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulayarak Yolsuzluklarla Mücadele Kurumu Başsavcısı Laura Codruta Kövesi’yi görevden aldı.
Cumhurbaşkanlığı sözcülüğünden yapılan açıklamada, Romanya’nın Anayasalar kurallarla idare edilen bir devlet olduğunu ve cumhurbaşkanının da Anayasa’ya bağlı olmaya devam edeceğini açıkladı. Aynı şekilde Anayasa kurallarının, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını da bağladığını belirten Cumhurbaşkanlığı sözcülüğünden yapılan açıklamada, “Anayasa kararları sadece Cumhurbaşkanlığı değil aynı zamanda Parlamento çoğunluğu tarafından da uygulanması ve saygı gösterilmesi gerekir.” denildi.
‘YOLSUZLUKLA MÜCADELE AYNI KARARLILIKLA DEVAM ETMELİ’
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, yolsuzlukla mücadele çalışmalarının bundan sonra da durmadan devam edeceğini kaydederek, “DNA’nın başına kim gelirse gelsin yolsuzlukla mücadelenin aynı kararlılıkla devam etmesi gerekir. Yolsuzluk, her vatandaşın yaşamını ve ülkenin gelişimini doğrudan etkilemektedir. Kamu parası kişisel veya grup amaçları için kullanılamaz ve kamu kaynaklarının kötüye kullanılması ve yolsuzlukla mücadelenin engellenmesi doğrudan toplumu ilgilendiren hastaneler, okullar, otoyol yapımında ve etkin kamu idaresinde zaafa neden olacaktır.”
Cuma günü iktidardaki sosyal demokrat parti (PSD) lider Liviu Dragnea, cumhurbaşkanının görevden azletme girişimi konusunda iktidardaki ortağı Calin Popescu Tariceanu’ya çağrı yapmıştı.
Ancak Tariceanu, ‘’Ioahnnis Kövesi’yi görevden almazsa bunu konuşabiliriz.’’ demişti.
Dragnea’nın, bugün Tariceanu’yla görüşmesi vardı, ancak Tariceanu ani bir kararla hafta sonu tatile çıktı.
Böylece, Iohannis’i azletme planı şimdilik suya düşmüş oldu.
Ancak Ioahnnis ile Dragnea arasındaki gerilimin sürmesi bekleniyor.