‘Cumhur’ Seçildi, ‘Millet’ Şaşkın

Türkiye dün sandığa gitti. 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi sonuçlandı. Yüzde 89 katılım ile gerçekleşen seçimde resmi olmayan verilere göre, Tayyip Erdoğan yüzde 52,5 oy alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. En güçlü rakibi Muharrem İnce, yüzde 31,4’de kaldı.
Cumhur İttifakı yüzde 52 oy oranı ile 600 sandalyeli yeni Meclis’te 346 sandalye kazandı. Millet İttifakı’nda ise şaşkınlık hakim. Daha fazla oy oranı bekleyen Millet İttifakı 191 sandalye ile yetindi. Barajı aşan HDP, Meclis’e 67 milletvekili soktu. Seçimin sürprizini yüzde 11,3 oy alan MHP gerçekleştirdi.
Hangi Parti kaç vekil çıkardı?
Resmi olmayan son verilere göre yeni Meclis’teki sandalye dağılımı şöyle olacak:
AKP   % 42,4 – 293  Milletvekili
CHP   % 22,7 – 146  Milletvekili
HDP   % 11.5 – 67 
MHP   % 11,2 – 49 Milletvekili
İyi Parti  % 10.1 – 45 Milletvekili
Saadet Partisi   % 1,40  – 0 Milletvekili
İttifaklara göre dağılım:
Cumhur İttifakı: 342
Millet İttifakı: 191

LİDERLER NE DEDİ?


Erdoğan: Parlamentoda hedefimize ulaşamadık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarını ilk olarak Huber Köşkü’nde değerlendirdi. Erdoğan açıklamasında, “Seçimlerin gayrı resmi sonuçlarına göre milletimiz şahsımıza cumhurbaşkanlığı vazifesini ve yürütme görevini tevdi etti.” dedi. Erdoğan, balkon konuşması için Ankara’ya hareketinden önce yaptığı açıklamasında parlamento aritmetiği için ise şunları söyledi: ‘Parlamentoda her ne kadar hedefe ulaşamasak da inşallah elimizden gelen tüm gayretlerimizle onu da Cumhur İttifakıyla çözmenin gayreti içerisinde olacağız.
İnce: Erdoğan’ın kazandığını kabul ediyorum, adam kazandı

CHP’nin adayı Muharrem İnce, Halk TV’ye yaptığı açıklamada yarışın adil olmadığını belirtti ve mağlubiyeti kabul etti. İnce, ‘Erdoğan’ın kazandığını kabul ediyorum.’ dedi.
Bahçeli: Tarihi başarıya imza attık
MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim sonuçlarının ardından, “Kriz bekleyenler şaşkına dönmüşlerdir. Tarihi bir başarıya imza attık.” yorumunda bulundu. Bahçeli, “Tarafımız Türkiye’dir, safımız büyük Türk milletidir. Hedefimiz milli birlik ve dayanışmanın güçlenmesidir. Elimizi taşın altına koymaktan asla vazgeçmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Karamollaoğlu: Daha iyisini beklerdik
Sonuçların açıklanmasının ardından parti genel merkezine gelişinde partililerce karşılanan Saadet Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, “Bugün gördüğümüz neticeden çok daha iyisini beklerdik. Ama demokrasilerde milletin tercihi neyse ona saygı duyulur.” dedi.
****
Dolarda aşağı hareket

Seçim sonuçları gelmeye devam ederken, cuma gününü 4.67 TL’den tamamlayan dolar kuru, 4.63 TL’ye esnedi. Piyasa uzmanları, hafta açılışında pozitif bir seyir beklerken, ilerleyen günlerde de bu pozitif etkinin devam etmesini bekliyor.
****
Meclis’i Baykal açacak
CHP’nin Antalya milletvekili adayı Deniz Baykal resmi olmayan sonuçlara göre, Antalya’dan bir kez daha vekil olarak seçilmeye hak kazandı. Bu durumda TBMM’deki yeni dönemde ilk oturumu Meclis’teki en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Başkanı olarak Deniz Baykal yönetecek.
****
AKP en yüksek oyu yine Bayburt’ta aldı
Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre, AKP en çok oyu yüzde 82 ile Bayburt’tan topladı. Bayburtluların coşkuyla kutladığı bu seçim sonucu Türkiye rekoru olarak da kayıtlara geçti.
(T274)