Romanya’da Kızamık Salgını Korkutuyor..

Foto:AP

Romanya’da son aylarda onlarca bebek, kızamık salgını nedeniyle hayatını kaybetti. Her hafta ülke genelinde 200 yeni kızamık vakası ortaya çıkıyor. Kızamık vakalarının artışında küçük çocukların yeterli aşılama programına uyulmamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Sağlık yetkilileri, yeterli aşı stoku bulunmamasının da hastalığın artmasında ciddi rol oynuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kızamıkla mücadele başarısı için bebeklerin en az yüzde 95’inin aşılanmasını tavsiye ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Romanya’da aşılanma oranı ise yüzde 84 ile bu hedefin çok gerisinde kaldı. Bu oran, Avrupa ülkeleri içerisinde alt sıralarda kabul ediliyor.

Alexandru Rafila ile ilgili görsel sonucu
Matei Bals Bulaşışı Hastalıklarla Mücadele Merkezi Şefi Alexandru Rafila

Bükreş’teki Matei Bals Bulaşışı Hastalıklarla Mücadele Merkezi Şefi Alexandru Rafila ile olaya farklı bir boyut getirerek kızamığın çabuk yayılmasında, farklı ülkelerde çalışan milyonlarca gurbetçi ile taşınmış olmasının önemli bir etken olabileceğine işaret ediyor.
Rafila, kızamık salgının özellikle Ukrayna ve İtalya gibi ülkelerden Romanya’ya geldiğine inanıyor.
Kızamık aşısının 20 yıl önce ileri sürülen otizme neden olduğu yanlış anlayışının özellikle ünlüler arasında kabul görmesi de bazı ailelerin çocuklarının aşılanmasına soğuk bakmalarının ve salgının hızla yayılmasında etkili olan bir başka faktör olarak değerlendiriliyor.