Romanya, Yolsuzluktan 6 Yıl Ceza Alan Eski Bakanı Kosta Rika’dan İsteyecek

Eski Turizm ve Kalkınma Bakanı Elena Udrea, görev yaptığı dönemde kurduğu rüşvet çarkı nedeniyle 6 yıl hapse mahkum oldu.

Romanya Yüksek Mahkemesi, eski turizm bakanını yolsuzluktan 6 yıl hapse mahkum etti. Kaçtığı Kosta Rika’da sığınma hakkı elde eden eski bakan için, kırmızı bülten çıkarıldı.
2008-2012 döneminde Turizm ve Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Elena Udrea, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla 2015 şubatında tutuklandı. 2,5 ay sonra şartlı tahliye edilen Udrea’yı yerel mahkeme 6 yıl hapse mahkum etti. Yüksek Mahkeme, önceki gün bu kararı onadı.

ESKİ BAKAN KOSTA RİKA’YA KAÇMIŞ

Bir süredir ortalıkta görünmeyen eski bakan, bu yılında başında Orta Amerika ülkesi Kosta Rika’da ortaya çıktı. Basında yayınlanan fotoğraflar üzerine avukatı, Elena Udrea’nın Kosta Rika’da iltica hakkı elde ettiğine dair belgeleri mahkemeye sundu. Eski bakanın yurt dışına nasıl çıktığı halen gizemini koruyor.
elena udrea costa rica ile ilgili görsel sonucu

İADE İÇİN UZUN SÜREÇ

Kosta Rika, Romanya’nın suçlu değişimi anlaşması yaptığı 135 ülke arasında. 2003 tarihli Yolsuzluğa Karşı Birleşmiş Milletler Konvansiyonu uyarınca Elena Udrea, Romanya’ya iade edilebilir. Ancak iade için uzun bir süreç öngörülüyor. Hukukçular, 2007’de Kosta Rika’dan iadesi istenen kişinin, ancak 8 yıl sonra ülkeye getirildiğine dikkat çekiyor.

UDREA’NIN KURDUĞU RÜŞVET ÇARKI

Elena Udrea, bakanlık yaptığı dönemde, yakınındaki adamlarla bir rüşvet çarkı kurmuş. Devlete iş yapan firmalardan düzenli rüşvet almış. Rüşvet veren firmalara hak edişleri için zamanında ödeme garantisi verilmiş. Rüşvete yanaşmayan firmaların ödemeleri geciktirilmiş. Suçlamaları reddeden 44 yaşındaki Udrea ise, gizli servisin komplosuna uğradığını ileri sürüyor. (IPA)