Yüksek Mahkeme, Dna Başsavcısının Görevden Alınmasını Öngören Kararı Onayladı..

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in karşı çıkmasına rağmen Adalet Bakanının talebi üzerine, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) Başsavcısı Laura Codruţa Kövesi’nin görevden el çektirilmesi kararını Anayasa’ya uygun buldu.
3’e karşı 6 oyla alınan Yüksek Mahkeme Kararında, DNA Başsavcısının, Adalet Bakanlığı tarafından “görevini tarafsız şekilde yapamadığı” iddiasıyla görevden el çektirilmesi talebinin, Cumhurbaşkanı Iohannis tarafından rededildiği, bunun da devlet erkleri arasında görev uyuşmazlığına neden olduğu belirtilerek DNA Savcısının görevden alınmasının Anayasaya uygun olduğuna hükmetti.

inchide
Adalet Bakanı Tudorel Toader

Adalet Bakanı Tudorel Toader, geçtiğimiz şubat ayında Cumhurbaşkanı Iohannis’e DNA Savcısının görevden el çektirilmesi için 21 maddelik bir gerekçe ile başvurmuştu.
Cumhurbaşkanı Iohannis ise bu gerekçeleri inandırıcı bulmayarak DNA Savcısının görevden alınması talebini geri çevirmişti.
DNA Başavcısı Kövesi de düzenlediği basın toplantısında Adalet Bakanının iddialarını yalanlamıştı.
Bakan Toaeder, Cumhurbaşkanının üst düzey savcıların görevlendirmeleri ile ilgili yetkisi olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesinin kararını övdü.
Yüksek Mahkemenin kararına tepki gösteren muhalefet partileri ise kararın DNA’nın çalışmalarına büyük balta vuracağına dikkat çekti.
Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA) aralarında iktidardaki partiler de olmak üzere üst düzey politikacıların da dahil olduğu çok önemli yolsuzluk soruşturmaları yürütüyordu. DNA’nın çalışmaları AB yetkilileri tarafından övgüyle karşılanıyor. Hatta kurumun çalışmaları Bulgaristan gibi ülkelere de örnek gösteriliyor.
VATANDAŞLAR KARARI PROTESTO İÇİN SOKAĞA İNDİ
DNA Başsavcısının görevden azlini öngören Anayasa Mahkemesinin kararı, Bükreş, Timişoara başta olmak üzere ülkenin önde gelen şehirlerinde protesto ediliyor.
inchide
Foto: Hotnews

Bükreş Victorie Meydanında toplanan binlerce kişi Anayasa Mahkemesinin DNA Başsavcısının görevden azlini öngören kararını protesto etti.