Oruç Tüm Dünyada Sağlık Reçetesi

Güney Kaliforniya Üniversite’sinde yapılan bir araştırma orucun bağışıklık sistemini yenilediğini gösteriyor.
Oruç tutmak artık literatürde sadece İslam dininin bir şartı olarak yer almıyor, oruç tutmanın yararlarını kanıtlayan araştırmaların sayısı da gittikçe artıyor. Oruç dünyada pek çok uzman tarafından bir sağlık reçetesi olarak sunuluyor.
Kilo kaybı, daha düşük tansiyon ve kolestrol orucun bilinen faydaları. Bunların dışında pek çok sağlık sorununa odaklı oruç reçetesi de dünyada sunulmaya ve bu konuda pek çok kitap yayımlanmaya başladı.
Oruç Diyeti (The Fast Diet) kitabının yazarı Dr. Michael Mosley, orucun yararlarının listesine insulin duyarlılığının azalmasını da ekliyor.
Medical News Today’de yayımlanan bir araştırmada haftada bir gün sadece su içmenin şeker hastalığı riskini azalttığı ifade ediliyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YENİLENİYOR
Güney Kaliforniya Üniversite’sinde yapılan araştırma ise 2 ila 4 günlük bir orucun bağışıklık sistemini yenilediğini gösteriyor, buna göre oruç tutmak bütün bağışıklık hücrelerinin temizlenmesini sağlıyor. Peki bu faydaların kaynağı ne?
Oruç tutarken vücut enerjiyi besinden alamadığı için karaciğerde ve kaslarda bulunan glükoza yükleniyor. Bu işlem yenen son yemekten sekiz saat sonra başlıyor. Depolanan glükoz kullanılınca da vücut enerji kaynağı olarak yağ yakmaya başlıyor, bu da kilo kaybına neden oluyor. Oxford Üniversitesi’nden Dr. Razeen Mahroof’a göre enerji için yağ yakmak kasları koruyor ve kolestrol seviyesini düşürüyor.
DETOKS İŞLEVİ GÖRÜYOR 
Bu işlemler sonucunda bir detoks işlemi de gerçekleşiyor çünkü yağdaki toksinler çözülüyor. Dr. Mahroof’a göre birkaç gün oruç tuttuktan sonra yüksek oranda endorfin yani “mutluluk hormonu” salgılanması zihinsel sağlığa olumlu katkı yapıyor.
Cell Stem Cell adlı dergide yayımlanan makaleye göre ise uzun süreli oruç bağışıklık sistemi hücrelerini yeniliyor. Makalenin dayandığı araştırma altı aylık bir sürede haftada 2 ile 4 gün arası oruç tutmanın yaşlı ve yıpranmış bağışıklık hücrelerini imha ettiğini ve yenilerini ürettiğini gösteriyor.
Dahası, kemoterapiden önce 3 gün oruç tutan kanser hastalarının bağışıklık sistemi hasarlarına karşı korunduğu ifade ediliyor.
RAMAZAN ORUCU POPÜLER DİYETLERİN İLHAMI
Son dönemde oldukça popüler olan 5:2 dietinin de Ramazan orucundan ilham aldığı biliniyor. Bu diyete göre haftanın beş günü normal beslenilirken, haftanın 2 günü 500-600 kalorilik besin tüketiliyor. Bu da aslında bir sünnetin yerine getirilmesi. Buna göre Müslümanlar Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmaya teşvik ediliyor.
Orucun sağlık konusunda en kaygı veren yanı, vücudun susuz kalması. Öte yandan araştırmalar vücudun bir ay daha az sıvı tüketmesinin sağlığı olumsuz etkilemediğini gösteriyor. Öte yandan oruç tutarken sağlık için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Örneğin orucu açarken çok yememek ve oruç tutulan dönemde çok spor yapmamak uzmanlarca tavsiye ediliyor.
HANGİ ÜLKE NE KADAR ORUÇ TUTACAK?
Türkiye’de ve Romanya’da Ramazan ayında yaklaşık 17.5 saat oruç tutulacak. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bu rakam 9 buçuk saatten 21 saate kadar değişiyor. En uzun oruç tutacak olan ülke 21 saatle Grönland. Norveç’te 18, Rusya’da 17, İngiltere’de 16, Kanada’da 15.5 ve ABD’de ise 15 saat boyunca oruç tutulacak. Çin’de 14.5, Fas’ta ve Mısır’da 14, Meksika’da 13 saat olan oruç Somali’de 12 ve Brezilya’da 10.5 saat sürecek. Bu yıl Ramazan ayında en kısa süreli oruç tutacak ülkeler ise 10 saat ile Güney Afrika ve 9.5 saat ile Arjantin ve Avustralya.
(Bahar Eriş / Kronos)