Ahmet Bozkuş, Mccarthy Döneminde Hapse Atılan Senaristi Anlattı: “Ne Yapmamızı İstemiyorlarsa Onu Yapacağız!”

Ahmet Bozkuş Youtube kanalında yayınladığı ‘Anlatacaklarım Var’ programında ABD’de McCarthy döneminde yaşanan zulmü ve bir senaristin mücadelesini anlattı. Bu dönemde vatanda haini ilan edilen ABD senarist ve yazar James Dalton Trumbo’nun yaşadıklarını dile getiren Bozkuş, Trumbo 1947 yılında Amerikan Karşıtı Faaliyetleri İzleme Komitesi’nin film endüstrisindeki komünist etkiler soruşturmasında komiteye karşı ifade vermeyi reddettiği için kara listeye alındığını aktardı.
Bozkuş şöyle devam etti: “Arkadaşlarıyla birlikte işsiz ve yalnız bırakılan Trumbo hapse atıldı. Hapiste ise onları yargılayan komitenin başkanı yolsuzluk ve hırsızlık yaptığı icin hapse atıldı. Vatanserver başkan hırsız çıkmıştı. Başkan, Trumbo’ya ‘senle aynı yerdeyiz’ deyince Trumbo, “Tek bir farkla sen suç işledin.” cevabını verdi.”
“Trumbo cezaevinden çıktıktan sonra çalışmak için çıkış yolu aradı. Arkadaşının ‘Ne yapacağız?’ sorusuna, ‘Ne yapmamızı istemiyorlarsa onu yapacağız. Yazacağız.” dedi. Ondan sonra sahte isimlerle müstear isimlerle senaryo yazmalara başladılar. Çalışmalarına gizlice devam etmiş ve kazandığı iki Akademi Ödülü’nde ismi geçmeden çalıştı. Öncü yazar olarak Roma Tatili (1953) ve takma adıyla The Brave One (1956) filimlerini yazdı.”