Elçiliği Kudüs’e Taşıma Kararı, Devlet Krizine Dönüştü.. Cumhurbaşkanı Iohannis Başbakanın İstifasını İstedi

Tel Aviv’deki elçiliğin Kudüs’e taşınması konusu, Romanya’da devlet krizine dönüştü. Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, kendisinden izinsiz İsrail’i ziyaret eden Başbakan Viorica Dancila’yı istifaya davet etti.
Cumhurbaşkanı Iohannis, istifa çağrısını bu sabahki basın toplantısında yaptı. Başbakan Viorica Dancila’ya güveni kalmadığını söyleyen Iohannis, “Kamuoyu önünde başbakanlık pozisyonuyla baş edemeyen Dancila’ya çekilme çağrısı yapıyorum.” dedi.

ELÇİLİĞİN KUDÜS’E TAŞINMA KARARI FİTİLİ ATEŞLEDİ

Dışişlerince imzalanan ve Tel Aviv’deki elçiliğin Kudüs’e taşınmasını öngören memorandum, cumhurbaşkanı ile hükümetin arasını açtı. Cumhurbaşkanı Iohannis, “uluslararası hukukun ihlali olacağı’’ gerekçesiyle elçiliğin Kudüs’e taşınmasına karşı çıktı. Romanya Cumhurbaşkanı, İsrail ve Filistin’e bu sorunu barış içinde çözme çağrısında bulundu.

netenyahu
Başbakan Viorica Dancila, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun daveti üzerine dün Tel Aviv’e ani bir ziyaret gerçekleştirdi.

Kamuoyunda tartışmalar sürerken, başbakan Viorica Dancila ve Sosyal Demokrat Parti lideri Liviu Dragnea, ani bir kararla İsrail’e gitti. Son dakikada açıklanan ziyaret çeşitli kesimlerden tepki topladı. Memorandumun içeriğinin açıklanmaması tepkileri daha da büyüttü.

BAŞBAKAN BUGÜN KÖŞKE GİTMEDİ

Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, dün İsrail’den dönen başbakan Dancila’yı makamına çağırdı. Ancak Viorica Dancila, Cotroceni sarayına gitmeyeceğini açıkladı. Gerilen ipler, cumhurbaşkanının istifa çağrısıyla yeni bir boyut kazandı.

HÜKÜMET GENSORUYLA DÜŞER

Romanya anayasasına göre, başbakanı görevden alma yetkisi parlamentoda. Hükümetin düşmesi için, muhalefetin vereceği gensorunun parlamentodan sayısal çoğunlukla geçmesi gerekiyor. (IPA)