Dünyanın Renkleri Washington’da Bir Araya Geldi

Bu yıl 16.sı düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, ABD’nin başkenti Washington DC’de gerçekleştirilen etkinliklerle devam etti.George Mason Üniversitesi’ne bağlı Hylton Performing Arts Center’da düzenlenen programa Virginia eyaletinin önde gelen isimleri katıldı. NBA yıldızı Enes Kanter’in sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Adalet ve Evrensel İnsan Hakları’ temalı gecenin sunuculuğunu ünlü aktör Terry Crews yaptı.
BU ÖĞRENCİLERİ AĞIRLAMAK BÜYÜK ONUR 

Programda bir konuşma yapan ABD Kongresi üyesi Barbara Comstock, IFLC öğrencilerini Virginia’da ağırlamanın kendileri için büyük bir onur olduğunu söyledi. Virginia halkının, pek çok farklı ülkeden gelip ABD’ye yerleşmiş insanlardan oluştuğunu söyleyen Comstock, “Uluslararası bir kültür festivaline ev sahipliği yapıyor olmaz bizim için çok önemli. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen yetenekli bu öğrencilerin eyaletimizi renklendirmesi harikulade bir duygu” diye konuştu. https://youtu.be/BeNLnJs6rZs?t=55
‘’BU ÇOCUKLARI YETİŞTİREN ÖĞRETMENLERİ TEBRİK EDİYORUM’’
Programda sahne alan çocukların heyecanını gözlerinden okuyabildiğini söyleyen Amerikalı milletvekili, ‘’Bu akşam burada olabilmek benim için büyük bir ayrıcalık. Sanatı, insanları bir araya getirmek için kullanan bu öğretmenleri kutluyorum. Bu çocukları yetiştiren öğretmenleri tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Prince William Bölgesi idari direktörü Marty Nohe ise gençleri kültür ve sanat etrafında birleştiren IFLC gibi programların gelecek adına büyük önem taşıdığını söyledi. ‘’İçinde bulunduğunuz bu güzel salonu inşa etmek için büyük emek harcadık ve bu salonu tam da bunun gibi önemli programlar için yaptık.’’ dedi. Nohe, ‘’Dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklarla birlikte bu sahnede olmak benim için büyük onur. Bizi bir araya getirmek için bundan daha güzel bir şey olamazdı. Böyle bir festivali burada organize etmeyi tercih ettiğiniz için hepinize teşekkür ederim.’ diye konuştu.

VIRGINIA EĞİTİM BAKANI: “ÖNÜMÜZDEKİ YILI İPLE ÇEKİYORUM”
Virginia eyaleti olarak Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ni ağırlamaktan yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Virginia Eğitim Bakanı Asif Qarni ise, “Bu programa önümüzdeki yıl yeniden ev sahipliği yapmayı dört gözle bekliyorum. Seneye aynı programı başkent Richmond’da da, hatta Virginia’nın dört bir yanında da düzenlemeliyiz.” diye konuştu. Virginia’nın yurtdışında doğup Amerika’ya yerleşmiş ilk eğitim bakanı olduğunu hatırlatan Qarni, “Burada çok kültürlü bir yapımız var ve IFLC’nin bugün ortaya koyduğu performans Virginia eyaleti olarak bizim savunduğumuz bu çok kültürlülüğü en iyi şekilde temsil ediyor” dedi.
HAPİSTEKİ ANNE VE BEBEKLER SERBEST KALMALI 
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin dünyanın dört bir tarafından gelen gençleri müzik, dans ve sahne sanatları etrafında birleştirdiğini ve bunun kendisi için önemli olduğunu söyleyen Terry Crews ise “Bu çocuklar birbirlerinden barış içinde çok şey öğreniyor.” diye konuştu.

Haksız yere özgürlükleri elinden alınmış insanlara atfedilen bir şarkıyı anons ederken, Türkiye’de bazı anne ve bebeklerin, kendilerini savunma imkanı bile kullanamadan tüm hakları ihlal edilerek hapse atıldığını hatırlatan Crews, “Serbest kalmalılar” dedi.
Sahnede adeta şov yapan Crews, öğrencilerin gösterdiği performanstan da sık sık övgüyle bahsetti. “Gençlere iyi olmak da, kötü olmak da öğretilebilir. Burada, bu programda gençlere nasıl doğru olunacağı öğretiliyor. İşte doğru eğitim böyle verilir” dedi. Crews, “Bu gece buraya geldim çünkü dünyanın herhangi bir yerinden yükselen yardım çığlığına birlikte cevap verebileceğimizi düşünüyorum. Dünyaya iyiyi, güzeli ve sevgiyi gösterme adına örnek olabiliriz. Hep birlikte bir şeyleri değiştirebiliriz” diye konuştu.

FEDAKAR ÖĞRETMENLERE ÖDÜLLER
Programda ayrıca dünyanın dört farklı ülkesinden dört öğretmene Fedakarlık ve Gelecek Nesillerin Eğitimine Katkı ödülü verildi. Romanya’dan Yafes Akpınar, Kazakistan’dan Enes Çığ, Bangladeş’ten Bilal Sarı ve Güney Afrika’dan Metin Kara, bu bağlamda ödüle layık görüldü.
“BU GECE BİR VEFA GÖSTERGESİDİR”
Gecenin sponsoru Enes Kanter ise konuşmasında programa katılan davetlilere teşekkür etti. “Bu gece bizim için çok özel bir gece. Buraya kadar gelip bu salonu doldurduğunuz için hepinize tek tek teşekkür ederim. Burada olmanız büyük bir vefa göstergesidir.” diye konuştu.
HZ. YUSUF, MANDELA ve GANDİNİN HİKAYELERİ
Dünyanın pek çok farklı ülkesinden 100’ün üzerinde öğrencinin katıldığı programın bu yılki teması’Adalet ve Evrensel İnsan Hakları’ oldu. Gecede şarkı ve yöresel dansların yanı sıra kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf’un hikayesi, Nelson Mandela’nın özgürlük mücadelesi ve Mahatma Gandi’nin barış yolculuğunu anlatan özel koreografiler de sahnelendi. Özellikler bu gösteriler seyircilerin büyük ilgisini gördü. Programda ayrıca küresel ısınma ve insanın doğa ve hayvanlara karşı adaletsizliği temalı özel bir koreografi de sergilendi. Ülkelerindeki insan hakkı ihlalleri nedeniyle göçe mecbur bırakılan toplam 60 milyon mülteci ve hapisteki anne ve bebeklere ithaf edilen şarkılar da kalabalıktan büyük ilgi gördü.

ABD KONGRESİ DÜNYANIN RENKLERİ’Nİ AĞIRLADI
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali için dünyanın farklı ülkelerinden Washington’a gelen öğrenciler, ABD Kongresi’nde de özel bir performans sergiledi. Cannon Çalışma Binası’nda düzenlenen programa katılan öğrenciler burada hünerlerini sergiledikten sonra bazı milletvekillerini ofislerini de ziyaret etti. Burada vekillerle görüşen minik öğrenciler Amerikalı kongre üyeleriyle sohbet etti. Öğrencilerle tek tek konuşan California milletvekili Dana Rochrabacher, dünya çocuklarına yirmili yaşlara geldiklerinde nasıl teknolojilere sahip olacaklarını anlattı. Bu teknolojilerin insanların hayatını çok daha kolaylaştıracağına değinen Rochrabacher, birlikte yaşamanınsa birbirini anlama ve dostluk kurmayla olacağını söyledi. Öğrencilerle tek tek fotoğraf çektiren ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Dana Rochrabacher, misafir çocukların her birine o ülkeyle ilgili bir hatırasını anlattı.
Ziyaretlerden duydukları memnuniyeti dile getiren kongre üyeleri öğrencilere yakın ilgi gösterdi.