Trump Duyurdu; Abd, İngiltere ve Fransa İttifakı Suriye’yi Vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye operasyonunu başlattıklarını ulusa sesleniş konuşmasıyla duyurdu. ABD, İngiltere ve Fransa’nın ortaklaşa bir harekatıyla Suriye’deki ‘kimyasal silah üreten tesisleri’ vurduklarını ifade eden Trump, bunun kimyasal silah kullanımı konusunda caydırıcı etkisi olmasını beklediklerini vurguladı. ABD Başkanı aynı zamanda Rusya ve İran’ı da Suriye’deki durumdan sorumlu tuttu. Trump, ‘Bunlar bir insanın hareketleri değil, bir canavarın suçlarıdır’ sözlerini kullandı.
Geçen hafta Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki Doğu Guta’da meydana gelen çatışmalarda Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı ve 40 sivilin ölümüne sebep olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda toplantı yapıldı. ABD Başkanı Trump, Twitter adresinden Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’a yönelik ‘hayvan’ kelimesini de içeren öfkeli bir tweet paylaştı. Suriye’deki askerî operasyonları destekleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ABD’yi ‘sağduyulu davranmaya’ çağırarak kimyasal silah iddialarını reddetti.

İngiltere Başbakanı Theresa May de, yaptığı açıklamada ‘güç kullanımı dışında pratik bir seçenek kalmadığına’ vurgu yaptı. May, ayrıca bu saldırıların ‘rejim değişikliği amacı gütmediğini’ belirtti. Hava saldırılarının sürdüğü sırada basına açıklama yapan Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, kimyasal silah kullanımının normalleşmesinin tolere edilemeyeceğini söyledi.