“Sömürge Valisi Olsam, Türkiye’nin Geleceğini Karartmak İçin Bugün Ne Yapılıyorsa Onun Üstünde Çalışırım”

CNN Türk’te yayımlanan, Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu “Gündem Özel” programına katılan teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu Türk eğitim sistemi hakkında önemli bilgiler verdi. Kuzuloğlu, Türkiye’deki eğitim sistemine ve İmam Hatiplere yönelik eleştiriler getirirken, dikkat çeken rakamlar da paylaştı. Bu noktada eleştiri getiren  Kuzuloğlu’na  programın moderatörü Bayramoğlu müdahale etmesi dikkat çekti.
‘SÖMÜRGE VALİSİ OLSAM BUNU YAPARDIM’
“Akademisyenlerimizin bile cehaleti savunduğu bir dönemdeyiz” diyen Kuzuloğlu, “Akademisyenler çıkıp, ‘yabancı dil bilmeye ne gerek var, niye bizi bunlarla uğraştırıyorlar’ diyor. Okumaya düşman bir eğitim sistemi var. Yani bu ülkeye ben, sömürge valisi olarak atansam, desem ki, ben bu Türkiye’nin geleceğini nasıl karartırım, işte bugün ne yapılıyorsa onun üstünde ben de çalışırım” diye belirtti.
Kuzuloğlu, “Biz, kaybettik ve ne yazık ki kaybetmeye de devam ediyoruz, böyle giderse de hep kaybedeceğiz” derken, “Yüzde kaçtır, ebeveynlerin, çocuklarına istediği tarzda bir eğitim verebilme oranı ya da ihtimali? Çocuklarımıza eğitimle sunduğumuz şey, tamamen mutsuzluktan ibaret” dedi.
“FEN LİSESİ, KONSERVATUAR AÇAMIYORSUN AMA MAHALLELERDE İMAM HATİP AÇILIYOR”
“Türkiye’de eğitimin payı yüzde 7’den yüzde 12.5 seviyelerine çıktı ama, baktığımızda, yüzde 68 payla, bütçedeki en yüksek artış imam hatiplerde. Bütün liselerin yüzde 11’ini oluşturmasına rağmen imam hatip, toplam bütçeden yüzde 23 pay alıyor. Ve 5 kat arttı öğrenci sayısı. 1 milyon 300 bin oldu, okul sayısı 4 bini geçti. 2018’de 128 tanesinin inşaatı var. 50 tane daha inşaat devam ediyor.
Peki başarıya katkısı ne? 2017 üniversite yerleştirme sınavında 4 yıllık üniversiteyi kazanma oranında, dini eğitim verenlerin payı, yüzde 18, devlet okulların yüzde 35’i kazanıyor, özel okulların yüzde 45’i 4 yıllık üniversite kazanıyor”
Kuzuloğlu, “Yeni çıkan kanunla mahallelerde İmam Hatip liselerinin açılmasını mümkün kılan düzenleme yapıldı. Güzel Sanatlar Fakültesi açabiliyor musun, hayır, konservatuar açabiliyor musun, hayır, Fen Lisesi açabiliyor musun, hayır. Bütün bunların neden olduğunu düşünmemiz lazım. Biz bir de bu imam hatip başarılı diye yurt dışında imam hatiplerde açıyoruz.” diye de belirtti.