Romanya, ‘Paşte Bayramını’ Kutluyor

Romen vatandaşları, dün gece kiliselerde yapılan ayinlere katılarak dualar etti. Saatler tam gece yarısını gösterdiğinde küçük- büyük herkes bir mum yakıp dilek tuttuktan sonra söndürmeden evine kadar getirmeye çalıştı. Sokaklarda renkli görüntüler oluştu..

Ortodoks Hristiyan dünyası, 40 günlük orucun ardından bugün Hz. İsa’nın yeniden diriliş günü olarak kabul edilen ‘Paşte Bayramı’nı kutluyor.
Hristiyan dünyasında Hz. İsa’nın “çarmıha gerildikten sonra dirildiğine” inanılan gün olan Paşte (Paskalya) zengin geleneklerle kutlanıyor.
paste (1)
DÜN AKŞAM KİLİSELERDE DUA EDİLDİ
Kiliselerde dün gece yarısı düzenlenen ayinlerden sonra mum yakan Romen vatandaşları, dilek tuttu.
Ayinin ardından katılımcılara renk renk boyanmış paşte yumurtası ve kozanak çöreği dağıtıldı. Ayine katılanlar mum yakıp dilekler dilerken, çocuklar da Paskalya yumurtalarını tokuşturdu.
Ortodoksların en önemli bayramlarında sayılan Paşte, bir hafta boyunca kutlanıyor. Yunan kökenli Paskalya (Paşte) kelimesi ‘diriliş’ anlamına geliyor.
Paşte, oruçla geçen 5 haftalık bir dönemi kapsıyor. Sonunda da Bayram olarak kutlanıyor.

paste
PAŞTE GELENEKLERİ: Ortodoks inananları, Romanya’ya has Cozonac (Kozanak) ve Paşca adı verilen bayram için özel tatlı ve yemekler hazırlıyor, boyalı Paşte yumurtası haşlıyor, mum yakıyor.

Ortodoks inananları, Romanya’ya has Cozanac (Kozanak) adı verilen bayram için özel tatlı ve yemekler hazırlıyor. Boyalı yumurtalar, Paşte’nin en çok bilinen kültürel sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. Yumurtaların kırmızıya boyanması Hz. İsa’nın kanını sembolize ediyor. Evlerde mum yakılıp dualar ediliyor.