Bülent Ceyhan: Sürgünde Bir Gazeteci Olarak Hayatımın En Anlamlı Ödülü

Sürgün Gazeteci Bülent Ceyhan öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun işkence sonucu ölümünü konu alan ‘İşte Gökhan Açıkkollu Cinayeti’nin Belgeleri’ başlıklı haberi bu yılki yarışmada ‘Yazılı Haber Ödülü’ne değer görüldü.
Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda özendirmek amacıyla yirmi birincisi düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Yarışması’nda kazananlar belli oldu. Yarışmada basın özgürlüğü için verilen mücadele de ödüllendirildi.
ETHA‘nın bildirdiğine göre, sürgünde yaşamak zorunda kalan gazeteci Bülent Ceyhan’ın 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, ihbar sonucu gözaltına alınan Öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun işkence sonucu ölümünü konu alan ‘İşte Gökhan Açıkkollu Cinayeti’nin Belgeleri’ başlıklı haberi bu yılki yarışmada ‘Yazılı Haber Ödülü’ne değer görüldü. Ceyhan haberini TR-724 haber portalı adına göndermişti.
“Yaprak döker bir yanımız, Bir yanımız bahar bahçe…”
Ödül için “21 yıllık meslek hayatımın en anlamlı ödülü” ifadelerini kullanan Bülent Ceyhan, “Sürgünde, taşıma işçisi olarak geçimini sağlayan bir muhabir olarak beni bu ödüle layık gören Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Jürisi’ne yürekten teşekkür ederim. Diğer taraftan böyle bir haberle ödül almak gerçekten çok acı… ” dedi.
Bülent Ceyhan şunları söyledi:
“Gazeteci Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da polisler tarafından işkence edilerek öldürüldü. Ödül alan haberimize konu olan Gökhan öğretmen ise 20 yıl sonra aynı kaderi yaşadı. Türkiye yine insan hakları ihlalleri ile gündeme geldi.
Gökhan Açıkkollu’nun işkence altında öldüğüyle ilgili haberi 3 aylık bir araştırma sonunda yazabilmiştim. Sağlık raporları, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tespitleri, zorluklarla ulaşabildiğim tanıklar 13 gün süren insanlık dışı uygulamaları resmetmişti zihnimde. Neticede Açıkkollu’nun neler yaşadığının günyüzüne çıkması beni mutlu ediyor. Ancak hiçbir şey ne Göktepe’yi ne de Açıkkollu’yu geri getirmeyecek, burada kelimeler sükut ediyor.”
DİĞER ÖDÜLLER
Görüntülü Haber Ödülü’nü ise Özgen Bingöl’ün Kanal D’de yayımlanan ve HDP’li Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldırıyı konu alan, ‘Şüphelinin İfadesi Bakanı Yalanladı’ adlı haberi kazandı.
Bu yılki yarışmada fotoğraf ödülü ise Ankara’daki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları sırasında çektiği fotoğraflarla Tamer Arda Erşin’in oldu.
Gençağa Karafazlı ise Rize Nabız gazetesinde ‘Devlet Çocuğumu Gasp Etti’başlığıyla yayımlanan haberi ile Yerel Gazetecilik Ödülü’ne değer görüldü.
Habere göre jüri, bu yılki yarışmada, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için örgütlediği dayanışma ile ‘Dışarıdaki Gazeteciler’ inisiyatifine, kayyum atanan son basın organı olan Özgürlükçü Demokrasi’ye ve ‘Eğreti Yaşamlar’ başlıklı haberiyle Evrensel Gazetesi’nden Sevda Karaca’ya Jüri Özel Ödülü verilmesini kararlaştırdı.
JÜRİ ÜYELERİ
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Yarışması’nda bu yıl, başvuruları şu isimlerden oluşan jüri değerlendirdi: Belma Akçura, Berkant Gültekin, Celal Başlangıç, Çiğdem Toker, Elif Görgü, Erol Önderoğlu, Fikret İlkiz, İnan Kızılkaya, Kamil Tekin Sürek, Kumru Başer, Melis Alphan, Nazan Özcan, Nazım Alpman, Turhan Günay.
ÖDÜL TÖRENİ 10 NİSAN’DA
Kazananlara ödülleri Metin Göktepe’nin doğum günü olan 10 Nisan 2018 tarihinde Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenecek törenle verilecek.