Moldova’dan 3 Rus Diplomata Sınır Dışı.. Rus Yanlısı Cumhurbaşkanı Kararı Kınadı

İngiltere’de yaşanan eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının sinir gazıyla zehirlenmesi olayı sonrasında Londra ile dayanışma adına topraklarından Rus diplomatları gönderen ülkelere Moldova da eklendi.
Moldova Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 3 Rus diplomattan 7 gün içinde Moldova topraklarını terk etmeleri istendi.
Açıklamada ayrıca, söz konusu kararın, ‘Avrupa Konseyi’nin vardığı sonuçların ardından İngiltere ile dayanışma adına alındığı’ kaydedildi.

moldova expulzare ile ilgili görsel sonucu
Rus yanlısı Cumhurbaşkanı Igor Dodon

Öte yandan konuyla ilgili facebook sayfasında açıklamada bulunan Rus yanlısı Cumhurbaşkanı Igor Dodon ise hükumetin kararına tepki göstererek “aşırı öfke duyduğunu” belirtti ve “Bu yeni Rus karşıtı provokasyonu kesinlikle kınıyorum.” diye yazdı.
Dodon, Moldova’nın blok dayanışması ilkesinden hareketle böyle adımlar atmak için Birleşik Krallık ve diğer NATO üyelerine karşı müttefik yükümlülüklerinin olmadığını savundu.
İngiliz hükümeti önceki hafta, eski Rus ajan Skripal ve kızının zehirlenmesine tepki olarak Rusya’ya yönelik yaptırım kararları almış ve bu çerçevede 23 Rus diplomatı sınır dışı etmişti.
Birleşik Krallık ve Rusya arasında yaşanan ajan krizinin (Salisbury) ardından aralarında ABD, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin  de bulunduğu 24 ülke Rus diplomatları sınır dışı etme kararı almıştı.
Hem İngiliz hem Rus istihbaratına çalıştığı için Rusya’da mahkum edilen, 2010’da ABD ile casus takasında serbest kalıp İngiltere’ye yerleşen eski Rus askeri istihbarat ajanı Sergey Skripal ile kızı Yuliya’nın 4 Mart’ta Salisbury kentinde zehirlenmesi vakasıyla ilgili İngiliz hükümeti Rusya’yı suçlamıştı.
Bu suçlamayla ilişkili olarak 23 Rus diplomatı sınır dışı kararı alan Londra’nın müttefiklerine çağrı yapmasının ardından ABD, AB, Kanada ile birlikte aralarında Romanya’nın da olduğu 20’den fazla ülke 100 civarında Rus diplomatı ülkelerinden gönderme kararı aldıklarını açıklamıştı.
Moldova’da Hükümet AB yanlısı, Cumhurbaşkanı Igor Dodon ise Rus yanlısı tutumuyla tanınıyor.