Danıştay Başkanı’nın Kızına Jet Torpili Böyle Savundu: Kanun Böyle Çıkarılmış

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu’nun 24 saatlik hakimlik deneyiminin ardından Yargıtay’a atanmasını “Kanun böyle çıkarılmış” diyerek savundu.
Danıştay Başkanı’nın kızı Aksaray’daki 19 Mart 2018’de yapılan kura töreniyle Elazığ Hakimliği’ni çeken Hatinoğlu, 24 saat geçmeden ertesigün yayımlanan kararname ile Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne atandı.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz da konu hakkında şunları söyledi:
“Kanun böyle çıkarılmış, bizde kanun gereği önce kura çekiyoruz ardından mazeretlerini dikkate alıp yeni görev yerlerini belirliyoruz. Son kararnamede 88 kişinin eş durumu vardı. Buna mazeretler de dahil edildi. 27 hakim savcı Ankara’ya, 64’ü yine mazerete dayalı olarak değişik illere atandı. Danıştay Başkanı’nın kızı da mazeret nedeniyle Yargıtay tetkik hakimliğine getirildi. Yargıtay tetkik hakimliğine terfi diye bir şey yok. Kürsü hakimi olan çok önemli bir gerekçesi yoksa kolay kolay Yargıtay tetkik hakimliğini istemez. Yargıtay’a hukuk mezunları arasından raportör alınması kanunla mümkün olmuş. Daha sonra raportörlerin hakimlik mesleğinden olması ve atanması Yargıtay Kanunu ile gerçekleşmiş. İlk metinde atanmak için 2 yıllık kıdem yeterli görülmüş daha sonra bu kıdem 5 yıla çıkarılmış. 5 yıllık kıdeme sahip hakimler arasından yeterli sayıda talep gelmeyince bu yasanın yürürlüğünü 10 yıl ertelemişler yani tetkik hakimliğine atanma süre şartı kalmamış.”