Romanya ile Moldova’nın Birleşmesinin 100. Yılına Mitingli Kutlama

Romanya ile tarihte Basarabya olarak bilinen Moldova Cumhuriyeti arasındaki birleşmenin 100. Yılı, Kişinev’de düzenlenen mitingle kutlandı.

Romanya ile tarihte Basarabya olarak bilinen Moldova Cumhuriyeti arasındaki birleşmenin 100. Yılı, Kişinev’de düzenlenen mitingle kutlandı. 1940 yılında Romanya’dan ayrılan Moldova ile yeniden birleşme kararı alması için Romanya parlamentosuna yazı yazıldı.
Coğrafi olarak Romanya’dan Prut nehriyle ayrılan Moldova’da birleşme yanlıları, büyük bir gösteriyle taleplerini yeniledi. Romanya’nın bağımsızlığının ve Moldova ile birleşmesinin 100. yılı vesilesiyle binlerce kişi başkent Kişinev’de toplandı. Meclis meydanında düzenlenen mitinge, Romanya’dan gelen birleşme yanlıları da destek verdi. Meydanda sık sık birleşme yanlısı sloganlar yankılandı.
basescu

BASESCU: PARLAMENTOLAR BİRLEŞMEYİ OYLASIN

Mitingde konuşan Romanya eski cumhurbaşkanı Traian Basescu her iki ülke parlamentolarına ‘birleşmeyi oylamaları’ çağrısı yaptı.
Miting hep bir ağızdan söylenen ‘birlik marşı’ ile sona erdi. Miting sonrası Romanya parlamentosuna bir yazı yazıldı. Parlamentodan barışçıl yollardan Moldova ile birleşme kararı alması istenen yazıda, ‘’Prut’un her iki yakasındaki Rumenler ancak böyle bir çözümle, karşı karşıya olduğu sorunların üstesinden gelebilir.’’ denildi. Talep, 27 Mart’taki oturumunda oylanması talebiyle Romanya parlamentosuna gönderildi.
Romanya, Prut’un öte yakası olarak bilinen Moldova ile aynı dili konuşuyor. Birinci Dünya Savaşı sonrası, Basarabya adını taşıyan topraklarla birleşen Romanya, tarihinin en büyük yüzölçümüne ulaştı. 1940 yılında Sovyetler Birliği’nin ilhak etmesiyle Basarabya kaybedildi. 1991 yılında Moldova Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını kazandı.
(ipahaber)